EU projekt

Radovi u Višnjevcu privode se kraju, sve će biti gotovo do proljeća slijedeće godine

PR

Radovi u 24 ulice u Višnjevcu teku prema planu, a uskoro kreću sanacije javnih površina

Vodovod-Osijek realizira projekt rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbnih cjevovoda u 24 višnjevačke ulice. Vrijednost radova je 5,36 milijuna €. Ukupna dužina cjevovoda je cca 14 km. Planirani rok završetka projekta je 20. travnja 2025.g.

Moderne tehnologije

“Dotrajali cjevovodi izvedeni od neadekvatnog i „zastarjelog“ materijala zamijenit će se novim cjevovodima od suvremenih materijala, boljih mehaničkih karakteristika koji osiguravaju vodonepropusnost i povoljnije hidrauličke uvjete. Projektom će se osigurati bolja kvaliteta usluge javne vodoopskrbe jer će se pojave kvarova, a posljedično i prekidi u isporuci vodne usluge svesti na minimum”, pojašnjava mr. sc. Marko Eljuga, dipl. oec., član Uprave – direktor Društva Vodovod-Osijek d.o.o., dodajući da će se korištenjem modernih tehnologija u vidu uvođenja sustava daljinskog očitavanja vodomjera omogućiti javnom isporučitelju vodne usluge učinkovitije upravljanje sustavom, a korisnicima vodne usluge kontrolu i praćenje vlastite potrošnje.

Svjesni su, kaže, da izvođenje radova i raskopavanje ulica privremeno uzrokuje neugodnosti u svakodnevnom životu, no ističe da će benefiti koji slijede završetkom radova značajno povećati kvalitetu života svih stanovnika Višnjevca.

Nekoliko etapa radova

Pojašnjava nadalje da je, obzirom na složenost projekta u smislu tehničko-tehnoloških zahtjeva i prostornog „zauzimanja“ čak 24 ulice, dinamika izvođenja projekta morala biti podijeljena u nekoliko etapa. Tako je polaganje cjevovoda te privremeno saniranje prometnih i drugih površina završeno te je ugrađeno svih 14 kilometara cjevovoda, a završeni su i radovi na izgradnji 94 hidranta predviđena projektom.

“Radovi se privode kraju i na izgradnji zasunskih i drugih okana i izgrađeno ih je 53 od projektom predviđenih 55. Kad su u pitanju radovi na rekonstrukciji postojećih priključaka oni su intenzivirani u sjevernome dijelu Višnjevca, a na istome mjestu također su intenzivirani radovi na izgradnji optičke infrastrukture Hrvatskog Telekoma. Ovisno o dovršetku prethodnih faza obavljat će se radovi na sanaciji i rekonstrukciji svih prometnih i zelenih površina”, ističe direktor, naglašavajući da je u vezi izvođenja priključaka važno naglasiti da fizičkoj rekonstrukciji prethodi niz tehnoloških aktivnosti na izgrađenim cjevovodima.

Fazno izvođenje radova

Naime, svaki cjevovod nakon prvog punjenja vodom nužno je dugotrajno ispirati potom dezinficirati pa ponovo ispirati. Ove aktivnosti se ponavljaju sve dok uzorak vode u novoizgrađenom cjevovodu nije u skladu sa parametrima zdravstvene ispravnosti vode. Tek po potvrdi zdravstvene ispravnosti vode, pojašnjava direktor Eljuga, u novoizgrađenom cjevovodu mogući su radovi na rekonstrukciji priključaka.

Tehnički razlozi onemogućuju polaganje svih instalacija u jedinstveni rov, što uvjetuje fazno izvođenje radova, odnosno polaganje svake instalacije u zasebni rov. Obzirom na trenutnu dinamiku radova i angažirane resurse, kaže naš sugovornik, do kraja ove godine očekuje se završetak svih radova u desetak ulica i to sukcesivno više ulica istovremeno. Rekonstrukcija cjevovoda te sanacija svih prometnih i drugih površina u preostalim ulicama planira se završiti do kraja travnja 2025.g.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest