Unosan posao

Započeo otkup žireva u Slavoniji: Saznajte gdje, kako i koliko možete zaraditi

Pixabay

U okviru Uprave šuma Podružnica Osijek, preuzimanje sakupljenih žireva provodit će se na za to pripremljenim lokacijama Šumarije Darda u Bilju, Šumarije Đakovo u Đakovu i Šumarije Valpovo u Valpovu

Hrvatske šume danas kreću s otkupom žireva koje sakupljaju građani. Naravno, žirevi se smiju prikupljati isključivo uz dozvolu Hrvatskih šuma i samo na točno određenim područjima koja ne uključuju parkove, drvorede, pa čak ni sve dijelove šuma, već samo registrirane šumske sjemenske objekte, odnosno tzv. sjemenske sastojine.

Zainteresirani građani za prikupljanje žireva trebaju se obratiti šumariji prema kojoj gravitiraju kako bi u istoj dobili dozvolu za sakupljanje sjemenskog materijala, kao i sve ostale informacije o mjestima na kojima ga mogu prikupljati. U okviru Uprave šuma Podružnica Osijek, preuzimanje sakupljenih žireva provodit će se na za to pripremljenim lokacijama Šumarije Darda u Bilju, Šumarije Đakovo u Đakovu i Šumarije Valpovo u Valpovu.

Uslugu prikupljanja žireva Hrvatske šume plaćat će sakupljačima po bruto cijeni od tri eura po kilogramu žira hrasta lužnjaka i 3,30 eura po kilogramu žira hrasta kitnjaka. Neto isplata razlikuje se ovisno o stopi prireza jedinice lokalne samouprave.

Manji je to iznos u odnosu na lani kada se za kilogram prikupljenih žireva moglo dobiti i do 4,50 eura, no ove ih je godine, s druge strane, znatno više. U konačnici, prilikom traženja žireva građani trebaju obratiti pozornost na to da ne budu šuplji i zeleni, a osim zarade, tim putem čine i dobro djelo budući da se žirevi koriste za pošumljavanje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest