Rana jesenska sorta

Stigle mandarine na osječku tržnicu: U trgovini za istu cijenu dobijete dvostruko više

Duško Jaramaz/PIXSELL

Na njihov su razvoj svakako utjecale i visoke temperature, pa su mandarine još uvijek pomalo suhe te ih je mnogo manje u odnosu na lani

Neizostavne jesenske i zimske voćke, mandarine, u subotu su stigle na osječku tržnicu. Ipak, još je uvijek riječ o onoj prvoj sorti, odnosno tzv. zorici koja se prodaje na svega nekoliko štandova, a uzgojena je u Opuzenu i Metkoviću.

Cijene se mandarina na piji zasada kreću u rasponu od dva do 2,5 eura po kilogramu. Poskupljenje je to u iznosu od 50-ak centi do jednoga eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je kilogram prve sorte koštao 1,5 euro.

“Uvijek je sve ono što je prvo skuplje, a kasnije prilagođavamo cijene zakonu ponude i potražnje. Svakako nema tolike razlike u cijenama budući da su mandarine uvijek tražena voćke u ovim mjesecima, pa nemamo ni potrebu za dizanjem njihovih cijena”, ističe prodavačica za SiB.hr.

Dakako, očekuje se i kako će se cijene mandarina s odmicanjem sezone smanjivati. Ovakve cijene zasada moraju biti jer potražnja još uvijek nije dovoljna da bi ih se snizilo.

“Prije svega, mandarine su zimske voćke, pa je ljudima još uvijek neprirodno sada ih kupovati budući da smo tek ušli u jesen. Kako većina plodova, tako su i mandarine došle ranije, stoga smo i pretpostavili da im prodaja neće odmah ići u punom jeku. Mandarine obično stignu tek krajem listopada ili početkom studenoga”, objašnjava druga uzgajivačica.

Na njihov su razvoj svakako utjecale i visoke temperature, pa su mandarine još uvijek pomalo suhe te ih je mnogo manje u odnosu na lani. Međutim, prodavači napominju kako su svejedno slatke, a posebice one s tanjom korom.

Također, ništa skuplje mandarine zasada nisu ni u ostalim hrvatskim gradovima, pa se tako na šibenskoj i riječkoj tržnici prodaju za dva, a na pulskoj i zagrebačkoj tržnici za 2,5 eura po kilogramu.

Naravno, mandarine je moguće pronaći i u trgovačkim centrima, i to također po cijenama koje se nisu značajno promijenile u odnosu na lani. Trenutni se iznosi cijena njihova kilograma tako u dućanima kreću u rasponu od 0,99 (Spar), preko 1,15 (Plodine) i 1,19 (Kaufland), pa sve do 1,69 eura (Lidl i Konzum – gdje dva kilograma mandarina košta 1,99 eura).

Bilo da mandarine odlučite kupiti u trgovini ili na tržnici, savjetujemo vam da ih što prije krenete jesti budući da njihova svakodnevna konzumacija kao takva ima brojne zdravstvene prednosti. Prije svega, spomenute su voćke bogate vitaminima i mineralima koji pospješuju rast kose, jačaju imunitet, reguliraju krvni tlak, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju, održavaju zdravlje probave i pravilan rad srca, pomažu pri mršavljenju te smanjuju rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze.

Čak i ako niste ljubitelji mandarina, od njih uvijek možete napraviti razne džemove, kolače i sokove pomoću kojih bi vam navedeni plodovi itekako mogli postati ukusniji. U svakom slučaju, sigurno je da smo ušli u razdoblje u kojemu će štandovi tržnica i trgovačkih centara biti sve narančastiji, najavljujući nadolazeće hladnije dane i s njima sve ukusnije sorte mandarina.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest