Više od Halloween ukrasa

Bundeva osvaja osječku tržnicu: Cijene godinama stabilne, ponuda bogata, načini pripreme raznoliki

Mirela Belaj/SiB.hr

Njezina raznolika primjena u kuhinji omogućuje pripremu mnogih ukusnih jela, dok njezina dugotrajnost omogućuje da uživamo u njoj i tijekom hladnijih mjeseci

Uz klasične jesenske plodove koji tradicionalno krase slavonske trpeze, ovih se dana na osječkoj tržnici ističe jedan posebni hit – bundeva. Iako je većina voćki ove sezone stigla ponešto ranije, prodavači ističu kako se među njima bundeve već solidno prodaju, unatoč sitnim izmjenama u cijenama i ponudi.

Prije svega, prosječna cijena od 1,5 eura po kilogramu čini bundeve već godinama pristupačnima širokom krugu kupaca. Uz to, na osječkoj se tržnici mogu pronaći i njihove različite sorte uzgajane u različitim mjestima poput Čepina, Višnjevca, Tvrđavice i Tenje, što još više potiče mušterije raznih generacija na to da ih kupe.

“Prodaja bundeva ide dobro te smatram da ju prate i pogodne cijene koje se nisu mnogo promijenile od uvođenja eura. Doduše, kod nas su cijene kilograma bundeva ranije iznosile pet kuna, dok danas iznose euro. Isto smo ih tako u prijašnjim sezonama krenuli prodavati tek u listopadu, a sada su nam na štandu već dva tjedna”, navodi uzgajivačica Ružica Zeljković iz Osijeka, dodavši kako ne očekuje pad cijena navedenih plodova budući da im je trenutna ponuda stabilna, a potražnja visoka, posebice među pripadnicima mlađih generacija koji bundeve često koriste za pripremu krem juha.

Nije, tvrdi, zahtjevan ni proces njihova uzgoja, iako traže redovito zalijevanje, i to pogotovo tijekom sušnih razdoblja. Upravo zahvaljujući dobrim sustavima navodnjavanja te unatoč proteklim jakim vrućinama, ove je sezone na tržnici prisutna ponešto veća količina bundeva, čemu svjedoče i prodavači iz OPG-a Milenko Dokić iz Tenje.

“Bundeve mogu uistinu dugo stajati, ali u zimsko ih doba moramo čuvati od mraza na nekom suhom mjestu. Tek kada prođe velika hladnoća, otkrivamo ih i nastavljamo prodavati. Prednost je ta što su ove godine ranije došle, a lijepo sazrile, stoga očekujemo i njihovu još bolju ponudu i potražnju”, nada se Borislava Dokić.

Iako su bundeve, objašnjavaju nam prodavači, najpogodnije i najčešće korištene za pečenje, njihova upotreba nije ograničena samo na to. Primjerice, hokaido i puterica idealne su za kuhanje, muškatne su svestrane, dok se tek turkinja, koja je ponešto i skuplja te se na osječkoj tržnici može kupiti po cijeni od dva eura po kilogramu, smatra jednom od najstarijih i najboljih sorti za pečenje zbog svoje sočnosti i bogatog okusa. U konačnici, dostupne su i ukrasne bundeve različitih izgleda i veličina po, doduše, ponešto nižim cijenama, ali one se brže i prodaju, kao i one naribane u vrećicama od 500 grama čije se cijene kreću od jednoga do dva eura.

“Bundeva je višenamjenska namirnica. Možete ju koristiti za pripremu pita, štrudli, juha, džemova, lazanji, pirea, kolača, kuglofa i smoothija, ili ju jednostavno razrezati i ispeći u pećnici kao što to čine naše bake. Osim toga, neutralni je plod koji se može kombinirati s gotovo svim slatkim i slanim sastojcima – sirom, makom, jabukama, grizom, krumpirom… Uz sve to, brzo je gotova i jako zdrava”, objašnjava prodavačica iz OPG-a Jure Gudelj iz Višnjevca.

Osim različitih načina pripreme, bundeva ima i brojne zdravstvene prednosti, posebice za probavu. Prije svega, poznata je po svojim laksativnim svojstvima koja pomažu u rješavanju problema sa zatvorom i upalom debelog crijeva. Isto tako, bundeva djeluje i kao diuretik, što je posebno korisno za osobe koje se suočavaju s artritisom, a budući da je bogata karotenoidima, štiti i zdravlje očiju. Usprkos tome što je siromašna kalorijama, bundeva je i izrazito zasitna namirnica, što ju čini idealnim izborom za sve one koji žele kontrolirati težinu ili izgubiti kilograme.

U vrijeme kada je svijest o važnosti zdrave prehrane i lokalne proizvodnje sve veća, bundeva se pokazala kao jesenski simbol koji objedinjuje tradiciju i suvremeni način života. Njezina raznolika primjena u kuhinji omogućuje pripremu mnogih ukusnih jela, dok njezina dugotrajnost omogućuje da uživamo u njoj i tijekom hladnijih mjeseci.

U skladu s time, posjet osječkoj tržnici ovih dana ne mora biti vezan isključivo uz kupovinu svježih namirnica, već i uz priliku za otkrivanjem različitih sorti bundeva te pronalaženje inspiracije za nove kulinarske pothvate. Bez obzira na to jeste li ljubitelji tradicionalnih recepata ili tražite drugačije načine na koje možete iskoristiti navedeni jesenski plod, bundeva će vam zasigurno pružiti bogato gastronomsko iskustvo.

Povezani sadržaj

OŠ Mladost Osijek: STEAM Fest

28. rujna, 15:00 - 19:00
Osijek

Gradski vrt: Seminar za košarkaške suce

7. listopada, 19:30 - 10. listopada, 21:30
Osijek
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest