istraživanje

Osijek proglašen najboljim 15-minutnim gradom u regiji

Ivica Benić/SiB.hr

Koncept 15-minutnih gradova odnosi se na urbanistički model prema kojem bi sve osnovne usluge i potrebe stanovnika, poput trgovina, zdravstvenih usluga, škola, rekreacijskih sadržaja i radnih mjesta, bile dostupne unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom od njihovih domova

Među deset tisuća gradova koji su promatrani u studiji rimskog Sony Computer Science Labaratoriesa Osijek je izabran za najbolji 15-minutni grad u regiji.

Koncept 15-minutnih gradova odnosi se na urbanistički model prema kojem bi sve osnovne usluge i potrebe stanovnika, poput trgovina, zdravstvenih usluga, škola, rekreacijskih sadržaja i radnih mjesta, bile dostupne unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom od njihovih domova. Ideja je stvoriti održive i inkluzivne gradske prostore gdje građani mogu lako pristupiti vitalnim uslugama bez potrebe za dugim putovanjima automobilom ili javnim prijevozom, piše Index.

Ovaj pristup postaje sve popularniji u planiranju modernih gradova kao odgovor na izazove poput klimatskih promjena, urbanizacije i sve većeg zagađenja. Gradovi koji slijede ovaj model teže stvaranju zajednica u kojima su ljudi više povezani sa svojim susjedstvom, a manje ovise o dugim putovanjima.

Glavne prednosti ovog modela su smanjenje prometnih gužvi i onečišćenja zraka, povećanje kvalitete života i zdravlja građana, smanjenje socijalnih nejednakosti kroz ravnomjerniji pristup uslugama, promicanje lokalne ekonomije i održivog razvoja.

Metodologija kojom su se birali najbolji gradovi temeljila se na:

  • Analiza pristupačnosti usluga: Istraživači su proučavali različite gradove diljem svijeta i analizirali koliko su građanima dostupne osnovne usluge (kao što su trgovine, zdravstvena skrb, obrazovne ustanove) unutar 15 minuta hoda ili vožnje biciklom. Rezultati su pokazali da postoji velika heterogenost u dostupnosti usluga unutar i među gradovima, što ukazuje na visoku razinu nejednakosti.
  • Relokacijski algoritam: Kako bi smanjili ove nejednakosti, razvijen je algoritam za relokaciju usluga. Umjesto da se usredotoče samo na poboljšanje transportnih sustava za brži pristup uslugama, istraživači su razmotrili drugačiji pristup – bolju raspodjelu i razmještaj ključnih usluga unutar urbanih područja. Algoritam omogućuje simulaciju kako bi gradovi mogli povećati broj građana koji imaju pristup uslugama unutar 15-minutnog okvira.
  • Simulacije i prilagodbe: Algoritam je korišten kako bi simulirao različite scenarije urbanog razvoja. Istraživači su analizirali koliko dodatnih usluga je potrebno u određenim gradovima da bi se postigao model grada od 15 minuta te kako se potrebe razlikuju između različitih urbanih sredina.

Što se tiče gradova na području bivše Jugoslavije, rangirano je ukupno 40 gradova, a najbolje je prošao Osijek. U njemu je naime do najvažnijih usluga potrebno je samo 11 minuta pješice ili pet minuta biciklom, pokazala je studija.

U Hrvatskoj je u studiju uključeno šest gradova – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar i Slavonski Brod. Od svih hrvatskih gradova, nakon Osijeka, najbolje su prošli Zadar i Zagreb (14 minuta hodom i šest biciklom), zatim Rijeka (15 hodom, sedam biciklom), Split (16 hodom, sedam biciklom) pa Slavonski Brod (17 minuta hodom i sedam biciklom).

Ovo je samo još jedna u nizu dokaza kako je Osijek vjerojatno najbolji hrvatski grad za život.

Povezani sadržaj

OŠ Mladost Osijek: STEAM Fest

28. rujna, 15:00 - 19:00
Osijek

Gradski vrt: Seminar za košarkaške suce

7. listopada, 19:30 - 10. listopada, 21:30
Osijek
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest