Velika tragedija

Prošla je godina od smrti Mihaele Berak: Život joj je prekinut u jednom hitcu, a suđenje i dalje traje

Borna Jakšić/PIXSELL

Posebnu su težinu tragediji pridonijele činjenica kako je Smažilu te večeri izmjereno 0,65 promila alkohola u krvi, ali i poruke koje je Mihaela slala prijateljici, žaleći se na njegovu posesivnost i manipulativnost

Na današnji je dan prije godinu dana ubijena 21-godišnja studentica osječkog Pravnog fakulteta Mihaela Berak. Tog kobnog 20. rujna 2023. godine djevojka je ušla u stan policajca Marka Smažila u Donjem gradu, ni ne sluteći da više iz njega neće izaći.

Nakon što je te večeri, točnije oko 22 sata ispalio hitac iz službenoga pištolja koji je zadao prostrijelnu ranu Mihaeli u glavu te je na mjestu usmrtio, nazvao je šefa te mu pokušao objasniti kako je došlo do tragedije. Prvotno je tvrdio kako je Mihaela uzela pištolj i sama se upucala, a što je i policija na pressici sutradan rekla i objasnila događaj kao splet loših okolnosti.

Međutim, već daljnja istraga pokazala je kako teza o samoubojstvu ne stoji, pa je Smažil promijenio iskaz, rekavši kako je do pucnjave došlo slučajno kada je Mihaeli, i to na njezin zahtjev, krenuo pokazivati pištolj kojega je zadužio dva mjeseca prije kobnog događaja.

Prvotno je, stoga, Smažil optužen za ugrožavanje života nestručnim rukovanjem oružjem, što je znatno blaže kazneno djelo od ubojstva. No, dva dana nakon smrti djevojke Županijsko državno odvjetništvo objavilo je kako se navedenoga mladića ipak tereti za ubojstvo, odnosno za namjerno ispaljivanje hica u Mihaelinu glavu.

Optuženi policajac na suđenju. FOTO: Borna Jakšić/PIXSELL

Posebnu su težinu tragediji pridonijele činjenica kako je Smažilu te večeri izmjereno 0,65 promila alkohola u krvi, ali i poruke koje je Mihaela slala prijateljici, žaleći se na njegovu posesivnost i manipulativnost. Naime, Marko i Mihaela poznavali su se svega desetak dana, a prema porukama koje su razmjenjivali, može se zaključiti kako zapravo i nisu bili u romantičnoj vezi.

Suđenje mladom policajcu započelo je 4. srpnja, no zatvoreno je za javnost. Na prvoj je raspravi priznao krivnju, ali ne za kazneno djelo za koje ga se tereti, tvrdeći kako nije imao namjeru usmrtiti Mihaelu. Sljedeće je ročište zakazano za ponedjeljak, a na njemu će svjedočiti i njezini roditelji.

Nakon Mihaeline smrti, u Osijeku su se odvili brojni prosvjedi kojima se tražila odgovarajuća kazna za ubojstvo mlade studentice. Organizirala ih je Udruga Adela koja će ujedno u nedjelju u deset sati na Trgu Ante Starčevića održati Dugi ženski marš kojime će još jedanput zatražiti pravdu za Mihaelu te podsjetiti na odgovornost institucija u ovakvim tragičnim slučajevima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest