Najmoderniji alat u RH

Djevojčica ostala zaključana u automobilu, osječki vatrogasci ju izvukli u samo 40 sekundi

Ilustracija (Slavko Midžor/PIXSELL)

Takve intervencije nisu česte (imaju ih svega nekoliko godišnje), ali su prioritetne jer u pitanju bude ljudski život, i to najčešće dječji

Vatrogasci iz JVP Grada Osijeka svakodnevno su na prvoj liniji obrane, reagirajući na različite intervencije koje zahtijevaju njihovu brzu i preciznu reakciju. Njihove intervencije uključuju razne zadatke, počevši od uklanjanja prepreka sa cesta, preko spašavanja ljudi iz vozila nakon prometnih nesreća, do pružanja pomoći u poplavama i požarima.

Tako su jučer, između ostalih, odradili i dvije tehničke intervencije, među kojima je bilo otvaranje vrata stana na četvrtom katu zgrade u Opatijskoj ulici. Na teren je tada bilo izašlo jedno vozilo s tri vatrogasca koja su, uz policijsku pratnju, uspješno otvorila vrata pomoću alata za obijanje brava.

Druga je intervencija bila još specifičnija budući da su spasili djevojčicu iz osobnog automobila parkiranog u Dunavskoj ulici, i to također otvarajući vrata, ali pomoću specifičnog alata koji su nabavili prošle godine u svrhu lakšeg obijanja brava kako vozila, tako i kuća, stanova i poslovnih objekata bez ili s minimalnim oštećenjima.

”Bila je to zanimljiva intervencija jer, zbog tog najmodernijeg alata trenutno u Hrvatskoj koji sada koristimo, nije bilo potrebno razbijati staklo koje je udaljeno od osobe, tako da je automobil ostao bez ikakvih oštećenja i sve je bilo gotovo za 40-ak sekundi. U 14,32 smo dobili dojavu, a u 14,46 se već vratili natrag u postaju”, prepričava za SiB.hr Tomislav Zubčić, osječki vatrogasac koji je prije godinu dana na originalan način zaprosio i svoju djevojku Saru.

Osim njega, intervenciji su prisustvovali vozač Ivan Dološić i voditelj smjene Dalibor Culek koji je izvana animirao dijete kako bi bilo što veselije i što udaljenije od mjesta na kojemu je vatrogasac obavljao svoj posao. Međutim, posebno pohvaljuju brzu i smirenu reakciju majke koja ih je bez panike pozvala na mjesto intervencije.

”Majka nije kriva za to što se dogodilo, već je bila riječ o svojevrsnom kvaru u automobilu. S druge strane, prostor je bio klimatiziran, a dijete je bilo pri svijesti i zapravo jako kratko vremena u vozilu prije našega dolaska. Takva se situacija, nažalost, svakome može dogoditi i mi ne možemo utjecati na to”, napominje Zubčić.

Dodaje kako takve intervencije nisu česte (imaju ih svega nekoliko godišnje), ali su prioritetne jer u pitanju bude ljudski život, i to najčešće dječji. Najveći je problem ako se dogode preko ljeta zbog jakih vrućina, no i tada kako roditelji, tako i vatrogasci pravovremeno reagiraju. Ukratko, svojom stručnošću i nesebičnom predanošću osiguravaju zaštitu Osječanima, čineći naš grad sigurnijim mjestom za život.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest