Kulturno-povijesna građevina

Dvorac Pejačević uskoro u novom ruhu! Na vidiku je početak velike obnove

Mirela Belaj/SiB.hr

Planirane aktivnosti uključit će obnovu fasade te restauraciju i adaptaciju prostora za buduće uporabne svrhe o kojima će više informacija biti poznato naknadno

Jedan od kulturno-povijesnih dragulja grada, Dvorac Pejačević, kroz nekoliko bi godina trebao biti potpuno obnovljen, uključujući svu njegovu vanjsku i unutarnju arhitekturu.

Naime, kako su najavili iz Poliklinike Medikol koja djeluje u njegovim prostorima od 2010. godine, uskoro bi trebala započeti restauracija drugoga dijela navedene građevine. Trenutno su, stoga, u tijeku pripremni radovi na sanaciji kanalizacijskih instalacija unutar zgrade, što je jedan od glavnih preduvjeta za početak širega projekta obnove.

Uz to, još se uvijek čeka izdavanje građevinske dozvole kako bi se moglo započeti s restauracijom. Planirane aktivnosti uključit će obnovu fasade te restauraciju i adaptaciju prostora za buduće uporabne svrhe o kojima će više informacija biti poznato naknadno, odnosno nakon početka radova.

Inače, Dvorac Pejačević, građen u baroknom i klasicističkom stilu u tadašnjoj Njemačkoj Retfali, datira s početka 19. stoljeća te predstavlja važan spomenik kulture i povijesti grada Osijeka. Naime, u njemu su kroz godine boravile plemićke obitelji, bankari i časne sestre, dok ga je prije 15 godina kupila obitelj Rajković i u njegovim prostorima otvorila svoju polikliniku.

Obnova će spomenute građevine, stoga, zasigurno dati potpuno novu vizuru tom dijelu grada, posebice s obzirom na blizinu moderne Opus Arene i buduće I. gimnazije. Svjedočit ćemo tako činjenici kako će Dvorac Pejačević napokon zasjati svojim dugoočekivanim punim sjajem kao veliki kulturni i medicinski centar, ali i kao jedna od najljepših turističkih atrakcija grada na Dravi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest