Uoči početka akademske godine

Istražili smo cijene studentskih stanova po osječkim kvartovima: Najpoželjniji Sjenjak i Jug II

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Čini se kako se upravo navedeni dijelovi grada trenutno pokazuju kao najprihvatljivije lokacije studentskog stanovanja, što cjenovno, što neposrednom blizinom većine osječkih fakulteta

Osim studentskih izazova, s novom se akademskom godinom pojavljuju i određene poteškoće vezane uz pronalazak idealnoga smještaja kod svih onih koji odlaze studirati izvan svojega mjesta stanovanja.

Ako kao studenti ne ostvarite pravo na mjesto u domu ili jednostavno ne preferirate život u njemu, pronalazak prve nekretnine za iznajmljivanje koju ćete sljedećih nekoliko mjeseci ili čak godina zvati svojim domom zasigurno vam, prije svega, može donijeti veliko uzbuđenje, ali i brojne utrošene sate, sve dok ne pronađete idealni omjer cijene, kvalitete, veličine i položaja odabranoga mjesta boravka.

Jedno je od najpopularnijih oglasnika na dinamičnom tržištu nekretnina tako svakako Njuškalo na kojemu je dostupno više od devet tisuća oglasa za najam stana, što omogućuje to da svatko pronađe nešto po svojoj mjeri. Uz to, pretragu je vrlo lako prilagoditi svojim željama, mogućnostima i potrebama te tako pregledavati samo oglase koji odgovaraju onome što tražite.

U gradu na Dravi cijene mjesečnog najma nekretnina tako se kreću od stotinu do čak dvije tisuće eura (naravno, cijene su studentskih stanova mnogo niže od navedenog najvećeg iznosa). Nastavno na to, veličina stanova za najam kreće se od 20 do 250 kvadratnih metara, ali studentima su nerijetko dovoljne i garsonijere ili manji stanovi budući da većinu vremena provode izvan stana, a vikende kod kuće.

Najveća je ponuda stanova do 55 kvadratnih metara svakako u Gornjem gradu, ali tamo su stanovi gotovo i najskuplji. Prosječna tražena cijena za mjesečni najam takvih stanova tako se penje i na više od 400 eura, dok su tamošnje garsonijere i stanovi do 30 kvadratnih metara ipak dostupni i po nešto nižoj cijeni čiji se raspon kreće od 250 do 300 eura mjesečno.

U visokim se rasponima cijene kreću i u Retfali i Industrijskoj četvrti u kojima ćete za stan od 55 kvadratnih metara morati odvajati i do 500 eura mjesečno, dok garsonijera i manjih stanova trenutno tamo još uvijek nema u ponudi. U Donjem gradu cijene se pak čak i garsonijera penju na 350 eura, pri čemu isto toliko koštaju i veći tamošnji stanovi.

S druge strane, na stanove do 55 kvadratnih metara na Sjenjaku i Jugu II u prosjeku ćete svakoga mjeseca trebati izdvajati oko 370 eura, a za one do 30 kvadratnih metara također od 250 do 300 eura mjesečno, i to nerijetko s uključenim režijama u cijenu. Čini se kako se, stoga, upravo navedeni dijelovi grada trenutno pokazuju kao najprihvatljivije lokacije studentskog stanovanja, što cjenovno, što neposrednom blizinom većine osječkih fakulteta.

Ipak, i dalje je riječ o jeftinijim cijenama najma stanova u odnosu na one u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Naime, u spomenutim se gradovima iste nerijetko penju i na 600 eura po stanu od 40-ak kvadrata, dok su cjenovno najbliža Osijeku svakako mjesta poput Varaždina i Virovitice koja isto tako, između ostaloga, predstavljaju i studentske gradove.

U izazovnom procesu traženja smještaja, napokon je ključna pažljiva procjena svih opcija kako bi se osigurali najbolji uvjeti studentskoga života. U konačnici, prilagodljivost i temeljito istraživanje svih čimbenika vezanih uz studentske stanove mogu značajno olakšati pronalazak idealnoga prostora za život tijekom studija.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest