Brzo i jednostavno

Imate stare kune i želite ih zamijeniti eurom? Evo kako to učiniti u Osijeku

Tomislav Miletić/PIXSELL

Kune se mijenjaju u eure prema fiksnom tečaju konverzije (1 euro = 7,53450 kn) i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj

Iako je od uvođenja eura prošlo gotovo dvije godine, promjena valute plaćanja još je uvijek aktualna tema i svojevrsni kamen spoticanja kako kod Hrvata generalno, tako i kod Osječana. Mnogi građani, stoga, još uvijek osjećaju nostalgiju za kunom, zamjećujući određene promjene u cijenama koje su uslijedile nakon izmjene valute.

U skladu s time, nerijetki među njima čak još uvijek čuvaju kune u čarapi, svjesni toga da će ih kad-tad morati pretvoriti u euro kako ne bi ostali bez te svote novca. Ipak, s nužnom zamjenom kuna u eure posebno imaju poteškoća brojni pripadnici starijih generacija koji se nisu naviknuli na tu njima još uvijek relativno novu valutu.

“Iako već duže vrijeme plaćamo eurima, nikako mi nije potpuno jasno kako to sve funkcionira. Sve ove godine koristim kune i znam točno koliko što vrijedi, ali sada kada je sve u eurima, više se ne snalazim. Uz to, ne znam ni gdje ni kako zamijeniti te svoje kune, a i bojim se da će me netko prevariti. Cijeli sam svoj život štedio u kunama, a sada kao da sve moram iznova učiti”, kazao nam je 70-godišnji Osječanin.

Potaknuti njegovim poteškoćama, odlučili smo istražiti na koje se načine kune mogu sigurno zamijeniti eurom, može li se to učiniti u Osijeku i koliki je iznos kuna uopće moguće zamijeniti za eure. Nažalost, ista je moguća isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci sa sjedištem u Zagrebu, i to osobnim dolaskom u radnom vremenu od ponedjeljka do petka od 8,30 do 15,30 sati.

Ako niste u mogućnosti doći do Zagreba, iznos do 14.999,99 kuna možete dostaviti i putem poštanskih usluga, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u HNB-u ili putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ali na vlastitu odgovornost. Ako pak namjeravate neposredno predati na zamjenu gotov novac kune u iznosu jednakom ili većem od 40 tisuća kuna ili broj kovanica kune koji je veći od tisuću komada, trebate najaviti svoj dolazak i iznos gotovog novca kune koji namjeravate zamijeniti, odnosno broj kovanica kune koji namjeravate zamijeniti na e-mail adresu gotov.novac@hnb.hr.

U konačnici, kune se mijenjaju u eure prema fiksnom tečaju konverzije (1 euro = 7,53450 kn) i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Novčanice će kune Hrvatska narodna banka trajno mijenjati, dok će se kovanice moći zamijeniti najkasnije do 31. prosinca 2025. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest