Nakon pojačanih kontrola u petak

Osječanin mora platiti više od 350 eura zbog tehničke neispravnosti vozila: ”Ne znam zašto su me zaustavili”

Duško Jaramaz/PIXSELL

Iako je posljednji tehnički pregled vozila obavio u veljači te po pravilu isti vrijedi godinu dana, trebao ga je tako učiniti opet, i to zbog utvrđenih nepravilnosti poput neispravnog svjetlosnog snopa, mogućnosti curenja ulja i korodiranih kočionih crijeva

Nedavno su policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske, u suradnji sa Centrom vozila Hrvatske –Stanicom za tehnički pregled EuroOsijek, na području grada na Dravi provodili pojačane mjere usmjerene prema utvrđivanju prekršaja mopeda i motocikla te prema tehničkoj ispravnosti navedenih skupina vozila, kao i prema utvrđivanju prekršaja ostalih sudionika u prometu.

Policija je tada bila utvrdila sveukupno 15 prekršaja, od kojih je deset vozila bilo upućeno na izvanredni tehnički pregled. Među njima nalazio se automobil Osječanina koji je želio ostati anoniman, a koji nam se javio mailom i prepričao nam svoje iskustvo.

”Zaustavio me policajac i pitao tko me obišao. Odgovorio sam da ne znam, na što mi je rekao da stanem sa strane. Međutim, nije mi bilo jasno što sam učinio i zašto sam uopće bio zaustavljen. Napuhao sam prvo 0,00, a zatim su mi kazali da otvorim haubu i poslali me na izvanredni tehnički pregled”, govori vozač.

Iako je posljednji tehnički pregled vozila obavio u veljači te po pravilu isti vrijedi godinu dana, trebao ga je tako učiniti opet, i to zbog utvrđenih nepravilnosti poput neispravnog svjetlosnog snopa, mogućnosti curenja ulja i korodiranih kočiona crijeva.

”Moj je automobil star 13 godina i logično je da na njemu postoje neke nepravilnosti koje bi se zapravo onda mogle pronaći kod svakoga vozila. Ipak, upravljao sam njime normalno i dobro je kočio na svim valjcima, što je potvrđeno i na posljednjem tehničkom pregledu”, dodaje Osječanin koji je iste večeri zbog, kako je utvrdila policija, vožnje tehnički neispravnog vozila zaradio kaznu u iznosu od 290 eura, dok ga je izvanredni tehnički pregled koštao 30, a prijevoz automobila do majstora 60 eura.

U skladu s time, javili smo se PU osječko-baranjskoj s upitom o tome koji su najčešći i realni razlozi slanja vozila na izvanredni tehnički pregled od strane policije te koliko je tehnički neispravnih vozila do sada bilo isključeno iz prometa tijekom prošle i ove godine u Osijeku i okolici.

”Policijski službenici prilikom nadzora prometa obavljaju vizualni pregled vozila. Ako se pri tome uoče određeni nedostatci poput veće korozije, manjka određenih dijelova, razbijenog vjetrobranskog stakla i ostalih ili se pak utvrdi kako vozilo stvara prekomjernu buku ili kako su izvršene neke preinake na njemu koje nisu odobrene i upisane u prometnu dozvolu, tada policijski službenici takva vozila upućuju u Stanicu za tehnički pregled vozila u kojoj se obavlja izvanredni tehnički pregled. Ako se pak utvrdi kako je vozilo tehnički neispravno, a vozač tehničku neispravnost ne može otkloniti na licu mjesta, tada policijski službenici takvo vozilo isključuju iz prometa”, objašnjavaju iz policije.

Od 1. siječnja do 1. rujna ove godine na području Osijeka i okolice na izvanredni tehnički pregled ukupno je bilo upućeno 104 vozila, od kojih je na njih 102 bila utvrđena tehnička neispravnost, dok na preostalim dvama vozilima nisu bili utvrđeni nedostatci. Od ukupnog broja vozila na izvanrednih tehnički pregled upućeno je bilo 15 motocikala, 61 osobni automobil, 21 teretno vozilo i sedam priključnih vozila kod kojih su bili utvrđeni nedostatci.

”Najveći broj vozila bio je upućen na području Grada Osijeka, gdje je bio izvršen pregled 85 vozila te su na njih 83 bili utvrđeni veći ili opasni nedostatci, i to na 51 osobnom automobilu, 17 teretnih vozila i 15 motocikala. Na 41 osobnom automobilu i 15 motocikala utvrđene su bile pak i preinake na vozilima koje su se najčešće odnosile na uklanjanje prigušivača zvuka i postavljanje lako preklopljivog nosača registarske pločice kod motocikala te na preinake ispušnog i usisnog sustava i svjetlosnih signalizacija te ugradnju opruga kod osobnih automobila”, zaključuju iz policije.

Podsjetimo, prošle je godine na izvanredni tehnički pregled u Osijeku i okolici bilo poslano 106 vozila, od kojih se na njih 104 bila utvrdila tehnička neispravnost. Od ukupnog broja vozila kod kojih su bile utvrđene tehničke neispravnosti 57 je bilo osobnih automobila, 16 motocikala i 33 teretnih, odnosno priključnih vozila. Upozorenje je to svim građanima kako trebaju voditi odgovarajuću brigu o svojim vozilima, neovisno o tome kada su posljednji puta tehnički pregledani.

Naime, ovakve pojačane kontrole policijskih službenika i suradnja sa stanicama za tehnički pregled ključne su za povećanje sigurnosti u prometu budući da se njima identificiraju tehnički neispravna vozila koja mogu ugroziti sve sudionike u prometu. Izneseni statistički podatci jasno pokazuju kako je znatan broj vozila u lošem tehničkom stanju, što dodatno naglašava važnost redovitih pregleda i održavanja ne samo od strane policije i stručnih djelatnika na stanicama za tehnički pregled, nego i samih vozača.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest