stabilna potrošnja

U Osijeku bez alarmantne potrošnje vode, brojke na razini proteklih godina

Davor Javorovic/PIXSELL

Tijekom kolovoza potrošeno je 1,7 kubičnih metara vode više nego u siječnju

Bilo bi za očekivati da je kolovoz, mjesec s rekordnim temperaturama i dva toplinska vala, utjecao na puno veću potrošnju vode nego što je to uobičajeno.

No, iz Vodovoda Osijek poručuju da se, unatoč blagom povećanju u odnosu na mjesece prije, radi o uobičajenoj potrošačkoj godini, bez ekstremnih isporuka. Ipak, gledajući godinu prije, vidljivo je da je potrošnja u tekućoj godini ipak viša nego ranije, čak ne samo u ljetnim mjesecima. Primjerice, u svibnju 2023. godine dnevna količina vode iznosila je 24.386 m3, a ove godine 25.820 m3, dok je dnevna količina u kolovozu ove, u odnosu na prošlu, veća za 3.037 m3.

U kolovozu 27,2 m3 isporučene vode

“Prosječna dnevna potrošnja u ljetnim mjesecima ove godine kreće se od 24.500 do 27.500 m3 dnevno, u ovisnosti od prosječne temperature zraka i količine padalina. U kolovozu ove godine prosječno isporučena dnevna količina vode iznosila je 27.263 m3 uz prosječnu temperaturu 32,1 stupnjeva Celzijusovih. Mjesec ranije isporučena dnevna količina uz prosječnih 30,2 stupnja bila je 27.151 m3, dok je u lipnju prosječna potrošnja iznosila 24.795 m3, a izmjerena prosječna temperatura zraka bila je 27 stupnjeva”, pojasnio je mr. sc. Marko Eljuga, dipl. oec., član Uprave-direktor Društva Vodovoda Osijek, dodajući da je navedena temperatura prema podatcima Državnog hidrometeorološkog zavoda mjerena u 13 sati.

Potrošnja vode tijekom 2024. godine u Osijeku

Dovoljne količine vode na svim izvorištima

Direktor ističe da Vodovod Osijek d.o.o. sa svojim vodocrpilištem Vinogradi i vodozahvatom Pampas u potpunosti pokriva potrebu za pitkom vodom Grada Osijeka i prigradskih naselja. S obzirom da ove godine, ističe, imamo sušno i vruće ljeto, tako je i prosječna dnevna potrošnja nešto veća nego u isto vrijeme 2023.godine.

U ekstremno toplim danima, kada su dnevne temperature premašivale 35°C , dolazilo je do porasta potrošnje vode od 10-15 posto, tako da maksimalna dnevna potrošnja doseže i do 28.000 m3.

“Potrošnja bi bila i veća, ali zbog sezone godišnjih odmora dio korisnika ne troši vodu. Niti u jednom slučaju bilo kakvog enormnog porasta temperature koji bi potrajao i u rujnu, neće doći do destabilizacije sustava vodoopskrbe Grada Osijeka. Vodovod Osijek ima dovoljne količine vode na svojim izvorištima, te neće biti problema u isporuci”, naglašava direktor Eljuga i kaže kako Vodovod Osijek d.o.o. može u potpunosti zadovoljiti potrebe korisnika za vodom za ljudsku potrošnju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest