"mini tornado"

“Dust devil” protutnjao kraj osječke obilaznice

SiB.hr

Riječ je o bezazlenim pojavama koje se javljaju u vrućim i suhim područjima

Dust devil ili pješčani vrtlog odnosno pješčani vihor sve je češća pojava u našim krajevima, a jedan malo veći danas je privukao pažnju neposredno uz osječku obilaznicu.

Čitatelj našeg portala poslao nam je snimku ove pojave koja se javlja u suhim i vrućim područjima. Već smo pisali kako gotovo dva mjeseca nismo zabilježili padaline na području Slavonije i Baranje pa ovakve pojave ne čude.

Pješčani vrtlog često se miješa i s tornadom koji nagovještaja loše vrijeme, točnije nevrijeme, dok su ove pojave češće tijekom lijepog vremena i u pravilu su potpuno bezazlene.

Do „pješčanog vrtloga“ dolazi kada se u posebnim uvjetima vrlo topao zrak rapidno podigne u obliku tube i sa sobom povuče pijesak, prašinu ili primjerice sjeno i druge lagane stvari sa zemlje. Obično traje svega nekoliko minuta jer hladniji zrak brzo uđe u vrtlog i uništi ga tako što „prekine“ toplu bazu koja ga održava, te se zrak u vrtlogu brzo ohladi.

Zanimljivo, ove pojave zabilježene su i na Marsu, a kakvo vrijeme vlada u našim krajevima proteklih mjeseci, neki bi rekli kako je i kod nas vrlo slično kao i na crvenom planetu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest