dobra situacija

U Osijeku komaraca gotovo nema, a nisu zabilježeni ni slučajevi virusa zapadnog Nila

Dubravka Petric/PIXSELL

Ukupno je potrošeno nešto više od 900 tisuća eura od planiranih 1,6 milijuna

U borbi protiv komaraca Grad Osijek dosad je proveo 133 preporuke, a danas će na području Sarvaša biti provedena i 134. preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (NZJZ OBŽ) za adulticidni tretman sa zemlje, izvijestio je u četvrtak zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

“U Sarvašu imamo 757 jedinki ulovljenih u klopku, što je relativno dobro u odnosu na 20 000 jedinki koliko smo imali u Sarvašu na vrhuncu najezde. Rezultati tretmana suzbijanja komaraca su dosta dobri posebno uzimajući u obzir rezultate uzorkovanja na vrhuncu najezde kada je, primjerice, u klopkama unutar 12 sati izbrojeno više od 31 300 komaraca na području Kopačkog rita”, istaknuo je Vulin.

Napomenuo je i kako je Grad Osijek u protekle dvije godine proveo sve preporuke NZJZ-a OBŽ, što prethodnih godina nije bio slučaj.

“Do sada smo utrošili nešto više od 930 tisuća eura od osiguranih 1,6 milijuna eura u proračunu Grada Osijeka, što će nam biti i više nego dovoljno za ovu sezonu. Osigurali bismo i dodatna sredstva da je bilo potrebe”, rekao je i podsjetio kako je Vlada RH amandmanom gradonačelnika Radića u Hrvatskom saboru osigurala 600 tisuća eura, dok je Osječko-baranjska županija osigurala 200 tisuća eura, a Grad Osijek 800 tisuća eura. Ukupni financijski potencijal je 1,912 milijuna eura što se odnosi na područje Grada i četiri susjedne općine s kojima je potpisan sporazum.

Nema slučajeva virusa zapadnog Nila

Zamjenik gradonačelnika Vulin izvijestio je i kako je na području Osijeka 19. srpnja zabilježen jedan slučaj virusa Zapadnog Nila, no situacija nije nimalo alarmantna jer je brojnost komaraca niska, a odrađena je i dezinsekcija čitavog područja i okolice.

“Trenutačno nemamo prijavljenih niti evidentiranih slučaja na području grada Osijeka, niti u bližoj okolici”, kazao je Vulin.

Poručio je kako će se u narednim godinama u borbi protiv komaraca primijeniti sve mjere koje su se dosad pokazale dobrima izrazivši nadu da će rezultat toga biti smanjenje biološkog potencijala komaraca na području Osijeka, što je suprotno onome što se događalo unazad 30 godina kada je zbog relativno neučinkovitih tretmana bilo više komaraca.

Izrazio je zadovoljstvo larvicidnim tretmanima čija je učinkovitost bila izrazito visoka, odnosno iznad 90 posto.

“Prošle godine na području Halaševa imali smo zabilježenih maksimalno 21 000 jedinki, a ove godine, kod višeg vodostaja, pet puta manje ličinki, 4000 nakon larvicidnog tretmana, i na to ćemo naglasak staviti i u sljedećoj sezoni jer onda imamo manje adulticidnih tretiranja”, zaključio je Vulin.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest