Nema znatnih promjena

Proučili smo trenutnu ponudu i cijene studentskih stanova i domova u Osijeku i okolici

Robert Anić/PIXSELL

Studenti u potrazi za smještajem u Osijeku pred početak akademske godine imaju raznolike opcije, ali moraju pažljivo birati između stanova u najmu i studentskih domova, uzimajući u obzir njihove cijene, kao i kvalitetu i blizinu fakulteta

Nešto nas više od mjesec dana dijeli do početka nove akademske godine. Studenti koji nisu iz Osijeka, a ujedno nisu ostvarili pravo na studentski dom ili jednostavno ne preferiraju život u njemu u potrazi su, stoga, za stanovima u najmu koji će im istovremeno odgovarati kvalitetom, blizinom fakulteta i svih potrebnih sadržaja, ali i cijenom koja je nerijetko u njihovom slučaju i najvažnija.

Srećom, većina vlasnika nekretnina u ovom razdoblju godine uglavnom i traži studente za dugoročni najam jer im je to najisplativije, pa su im spremni prijaviti i boravište te sklopiti s njima ugovor o najmu kako bi i jedna i druga strana bila osigurana. U skladu s time, trenutna je ponuda stanova u Osijeku i okolici na Marketplaceu raznolika, premda u mnogim takvim oglasima nije naznačeno kako se primaju isključivo studenti.

Tako se cijene garsonijera i jednosobnih stanova kreću u rasponu od 150 do 300 eura, uz napomenu kako u one skuplje najčešće ulazi i cijena režija. U pitanju su uglavnom dvorišni stanovi ili oni u zgradi koji se sastoje od hodnika, kuhinje, kupaonice te dnevne i spavaće sobe, što je za prosječnog studenta nerijetko i više nego dovoljno budući da većinu vremena provede na fakultetu ili u gradu, dok vikendom putuje kući.

Ako je student voljan dijeliti stan s još nekolicinom njih, za sobu u njemu prosječno će trebati izdvojiti 200 eura (s uključenim režijama), što i nije tako loša cijena ako se uzmu u obzir brojne prednosti takvoga života kao što su zajednička učenja i druženja. Ponešto luksuzniji, odnosno veći stan studenta će koštati od 300 eura nadalje, neovisno o njegovoj lokaciji.

Dakako, kod većine studentskih stanova u najmu riječ je o više od stotinu eura skupljim opcijama u odnosu na sobe u osječkim studentskim domovima, posebice s obzirom na činjenicu kako su njihove cijene ostale istovjetne prošlogodišnjim. Tako mjesečni najam jednokrevetne sobe u osječkim domovima tijekom ove akademske godine košta 130, dvokrevetne 99, a trokrevetne sobe 70 eura. U konačnici, dio će studenata slabijeg socijalnog statusa boravak u domu plaćati 50 eura.

Novi je paviljon u Kampusu trenutno najsuvremeniji takav u Hrvatskoj, s površinom većom od 15 tisuća četvornih metara, učionicama, čajnom kuhinjom, teretanom, praonicom i sušionicom rublja, 147 parkirnih mjesta te 796 mjesta u 404 sobe, od kojih je njih deset namijenjeno osobama s invaliditetom.

Iako je početak akademske godine blizu, studentima još uvijek ostaje dovoljno vremena za pronalazak idealnog stana. Potiču se, stoga, da budu proaktivni u pretrazi, koristeći online platforme i agencije za nekretnine kako bi pronašli smještaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama i financijskim mogućnostima.

S druge strane, neka u cijelom procesu istraže sve dostupne opcije, ali i budu oprezni jer već smo pisali i o negativnim iskustvima podstanara u Osijeku i okolici. Uz pažljivu troškovnu i vremensku organizaciju, studenti će moći bez stresa započeti novu akademsku godinu, barem onda kada je riječ o u udobnom i prikladnom smještaju u gradu na Dravi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest