Ledena poslastica

Probali smo sladoled iz automata kod konkatedrale: Brzo i jednostavno osvježenje, ali i ne baš jeftino

Mirela Belaj/SiB.hr

Iako su okusom najbliža onima iz poznatog lanca brze prehrane, čini nam se kako nisu toliko zasićena šećerima i raznim dodatcima, no svejedno su dobar način rashlađenja od paklenih vrućina kada ste u brzom prolazu ili šetnji gradom

Nakon postavljanja pizza automata kod Zoološkog vrta, prije otprilike mjesec dana na Trgu Ivana Pavla II, uz zgradu preko puta konkatedrale, postavljen je automat i za točeni sladoled, stroj koji vam navedenu poslasticu napravi za svega 30-ak sekundi.

U pitanju je aparat vinkovačke tvrtke Lux Cream koja je početkom ljeta dva ista takva uređaja postavila i u Portanovu. Dok su prošle godine bili prisutni isključivo u Vinkovcima, ove su se godine odlučili na Osijek koji je studentski i mnogo veći grad.

”Planirali smo automat postaviti još i na Kopiku, ali malo smo zakasnili, pa ćemo to učiniti iduće godine. U svakom slučaju, smatramo kako je i ovdje riječ o izuzetno frekventnoj lokaciji kojom dnevno prođe veliki broj ljudi, dok najveći promet što se tiče kupnje sladoleda bilježimo u poslijepodnevnim satima i vikendima, iako je korištenje automata moguće 0-24”, istaknuo je Fran Luburić, osnivač spomenute tvrtke kojega smo zatekli u prostoriji blizu uređaja.

Mirela Belaj/SiB.hr

Automat funkcionira tako da pritisnete tipku ‘Klikni za kupnju’, odaberete željene okuse, pritisnete tipku ‘Kupi’, ubacite traženi iznos (prima kovanice od 10, 20 i 50 centi te od jednoga i dva eura) te pričekate da stroj napravi vaš sladoled. Ako uz sebe nemate gotovine, omogućeno vam je i kartično plaćanje, dok su za lakše snalaženje u programu dostupne i video upute na hrvatskom i engleskom jeziku. Htjeli to ili ne, u prolazu čut ćete i zvučno navođenje koje vas mami da zastanete i makar pogledate o čemu se radi, ako već niste ljubitelj sladoleda.

”U početku je bilo problema sa snalaženjem – kupci su me ispitivali koju tipku trebaju pritisnuti i bojali se da negdje ne pogriješe, no sada je to sve rjeđe. Naime, automat je prilagođen pripadnicima svih generacija i izuzetno jednostavan za korištenje, funkcionirajući po principu klasičnog aparata za kavu. Čak i ako ne preuzmete sladoled na vrijeme iz aparata, nudi vam se mogućnost da također pritisnete određenu tipku i on vam ponovno otvori taj dio gdje se nalazi sladoled”, objašnjava Luburić.

Mirela Belaj/SiB.hr

Uz sladoled u čašici, uređaj nudi i besplatne žličice, od kojih se svaka nalazi u higijenskom omotu. Sladoled je pak talijanski te su svi dobavljači i namirnice iz Italije. U skladu s time, ponešto je skuplji u odnosu na one u slastičarnicama – primjerice, u obližnjem Petru Panu kuglicu sladoleda platit ćete 1,40 euro, dok je cijena baznog sladoleda od vanilije iz ovoga automata dva eura. Svaki pojedini dodatak naplaćuje se dodatnih 20 centi, pri čemu se od posipa nude oreo, plazma i kit kat, a od preljeva čokolada, jagoda i karamela.

”Trenutno smo zadovoljni prodajom i vidimo kako raste iz mjeseca u mjesec, ali svakako planiramo i proširiti ponudu okusa te ih mijenjati, ovisno o potražnji”, navodi Luburić čiji će automati u Portanovi biti postavljeni tijekom cijele godine, a ovaj kod konkatedrale do početka listopada.

S obzirom na sve navedene osobitosti ovoga načina kupovine sladoleda, u jeku smo znatiželje navedenu poslasticu odlučili probati i mi. Kupili smo jedan sladoled s jagodom i plazmom te drugi sa čokoladom i oreom kako bismo usporedili njihove okuse koji se nisu previše razlikovali. Štoviše, oba su sladoleda bila osvježavajuća, ukusna te količinski prihvatljiva za tu cijenu. Iako su okusom najbliža onima iz poznatog lanca brze prehrane, čini nam se kako nisu toliko zasićena šećerima i raznim dodatcima, no svejedno su dobar način rashlađenja od paklenih vrućina kada ste u brzom prolazu ili šetnji gradom.

Mirela Belaj/SiB.hr

Naše dojmove dijeli i nekolicina Osječana koje smo tamo zatekli. Neki od njih ovaj sladoled još uvijek nisu probali, ali žele i planiraju, dok su ga drugi, kao i mi, već konzumirali te su zadovoljni njegovim okusom i kvalitetom.

”Po meni je upravo ovaj sladoled odličan jer nisam baš ljubitelj slatkoga, odnosno pojedem ga samo nekada. Točeni sladoled obožavam, a ovaj nije poput onih u kafićima koji su možda malo prejaki. U konačnici, sve ovisi od osobe do osobe jer nemaju svi isti ukus”, rekla nam je Roberta.

Mirela Belaj/SiB.hr

Ipak, ima i onih koji bi voljeli da je malo šira ponuda dodataka u automatu, da su okusi sladoleda ‘snažniji’ te da im baza nije samo vanilija. Među njima je Tomislava koja nam je kazala kako navedeni sladoled nije ‘ni blizu onoga što smo nekada jeli’ i da nikako ne vrijedi dva eura. S njome se složila i Magdalena, prepričavši svoje iskustvo kupovine sladoleda na ovom aparatu.

”Tražila sam bila kit kat i karamelu, a dobila samo karamelu, iako mi je uređaj naplatio oba dodatka, pa me cjenovno sve skupa izašlo 2,40 eura. Za te je novce, stoga, bolje otići u Petar Pan”, drži Osječanka.

Novi automat za sladoled u Osijeku vidljivo izaziva različite reakcije među građanima – od pohvala za praktičnost i okus, do kritika zbog cijene i ograničenog izbora. Iako se njihovi dojmovi razlikuju, jasno je da ovaj uređaj donosi inovativnu opciju osvježenja u užurbanim dijelovima grada na Dravi. Osim toga, sve češće uvođenje ovakvih aparata u Slavoniji i Baranji pokazuje brzu prilagodbu tržišta suvremenim potrebama potrošača.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest