Aktualno s tržnice

Na tržnici vladaju ljetni plodovi po ”ljetnim” cijenama: Kukuruz, dinje i lubenice na sniženju

Mirela Belaj/SiB.hr

Dok se cijene voća i povrća poput lubenica, dinja i kukuruza prilagođavaju sezonskim uvjetima, njihovi prodavači balansiraju između očekivanja veće potražnje nakon godišnjih odmora i strategija za privlačenje kupaca

Na osječkoj tržnici uvelike vlada ljetna atmosfera. Svježe sezonske namirnice poput kukuruza, lubenice i dinje prodaju se po istim cijenama kao i prošloga tjedna, a najavljuje se i njihovo spuštanje kako sezona bude odmicala.

Tako se lubenice, koje su sada isključivo domaće, na svim štandovima prodaju po cijeni od 80 centi po kilogramu. Njihovim plodovima koji nisu svježi, cijena se uglavnom spusti na 50 centi kako bi se voćka što prije uspjela prodati.

”Gotovo svatko tko dođe na naš štand odluči kupiti lubenicu, ne kalkulirajući i ne razmišljajući o njezinoj cijeni. Naravno, ovih je dana malo teže bilo što prodati na tržnici jer nema toliko kupaca, no vjerujemo u to kako će nam se prodaja povećati kada se ljudi budu vratili s ljetovanja i godišnjih odmora”, ističe prodavačica za SiB.hr.

>> Sve se šareni na osječkoj piji: Evo kolike su cijene paprika, rajčica, tikvica, krastavaca…

Iako se predviđa još veći pad cijena lubenica čiji je kilogram lani po početnoj cijeni koštao 1,5 euro, drugoj se prodavačici na osječkoj tržnici čini kako će cijene spomenutoga voća do kraja kolovoza ili početka rujna ostati jednake.

”Kada imate gužvu, radite svašta da biste prodali određeni proizvod, pa se, stoga, nerijetko i spuštaju cijene. Međutim, mi ćemo ih sniziti tek kada budemo vidjeli da je to netko već učinio – tako se to i čini na tržnici. Iako na razvoj ploda utječu jake vrućine, mi smo te sreće da svu lubenicu prodamo u istom danu, pa uvijek imamo svježe namirnice koje opravdavaju cijenu”, navodi uzgajivačica.

Cijene lubenice na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

S druge strane, dinje kao također ljetne voćke na svim štandovima i dalje koštaju 1,50 euro po kilogramu i njima se, kako stvari stoje, ta cijena neće smanjivati te je ista kao i lani. Međutim, to ne spriječava Osječane da ih redovito kupuju, posebice tijekom subote kada se nude i brojne akcije.

”Tržnica je vikendom prometna kao kada se maloj djeci nude slatkiši. Iz toga razloga mi napravimo akciju prodaje dinje po cijeni od jednoga eura ili čak još i nižoj, ovisno o stanju voća i o tome koliko smo namirnica prodali toga dana. Posjetite nas, stoga, sutra i uvjerite se u to i sami”, poziva sve zainteresirane na tržnicu prodavač.

Cijene dinje na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

U konačnici, naveliko se prodaje i kukuruz koji je također držao istu cijenu kao i prošle godine – 80 centi po klipu, no sada je već niža zbog približavanja vrhunca sezone i iznimne potražnje. Tako će vas na većini štandova njegov klip koštati 50, a ponegdje 40 ili čak 30 centi, ovisno o stanju namirnice. Neki ga čak prodaju i za dva eura po pakiranju od sedam ili osam klipova.

”Riječ je o šećercu koji je, prije svega, ukusan, sladak i skuha se za maksimalno 20-ak minuta u slanoj kipućoj vodi. Ipak, povrh svega, kukuruz se već tradicionalno jede na našim prostorima od malih nogu, stoga i jest tako povoljan”, tvrdi uzgajivačica.

Cijene kukuruza na osječkoj tržnici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Na osječkoj tržnici, dok se cijene voća i povrća poput lubenica, dinja i kukuruza prilagođavaju sezonskim uvjetima, njihovi prodavači balansiraju između očekivanja veće potražnje nakon godišnjih odmora i strategija za privlačenje kupaca, i to ponajprije oblikujući mnoge akcijske ponude koje piju čine živahnom i u vrućim ljetnim danima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari