Aktualno s tržnice

Sve se šareni na osječkoj piji: Evo kolike su cijene paprika, rajčica, tikvica, krastavaca…

Mirela Belaj/SiB.hr

Usprskos jakim vrućinama, osječka je tržnica ovoga tjedna prepuna ljetnih ponuda svježega voća i povrća po povoljnim cijenama usklađenim s kvalitetom, privlačeći veliki broj kupaca u potrazi za ukusnim sezonskim delicijama

Na osječkoj je tržnici i ovoga četvrtka sve u znaku ljeta, a snažne vrućine ne sprječavaju istraživanje velikog broja kupaca novih ponuda svježih sezonskih namirnica.

Kako je i najavljeno, tako je nekolicina namirnica na piji ovoga tjedna pojeftinila, pa se tako kilogram lubenice na svim štandovima ne prodaje više za euro i pol, niti za euro, nego za 80 centi. S druge strane, dinje i dalje drže cijenu od 1,5 eura po kilogramu, ista količina šljiva košta 50 centi, a kajsije, breskve i nektarine platit ćete od jednoga do dva eura po kilogramu.

Među pak povrtnim namirnicama na osječkoj se tržnici šarene različite vrste paprika – od slatkih babura, preko blago ljutih, pa sve do tzv. peperona. Iako im na većini štandova kilogram košta dva eura, ovoga smo tjedna porazgovarali s Piroškom Balog iz Kopačeva koja na tržnici svoje proizvode prodaje već punih 40 godina, a cijene njezinih paprika kreću se od 30 do 70 centi po kilogramu, ovisno o vrsti.

>> Osječka tržnica vodeća je u broju OPG-ova u RH: Surađuje s više od 400 poslovnih partnera, a planira i nove projekte

”Prodajem više sorta paprika pa po njima oblikujem i cijenu. Uzgajam ih u plastenicima jer vani teško da mogu uspjeti, posebice s obzirom na trenutne visoke temperature, a i moraju se redovito zalijevati i imati mnogo zemlje”, pojašnjava Piroška za SiB.hr koja navedeno povrće planira prodavati na tržnici do studenoga.

Uz paprike, navedena uzgajivačica prodaje i rajčice. Dok im je početna cijena prosječno iznosila četiri, danas je kod nje, ali i na većini štandova osječke tržnice spuštena na dva ili čak 1,5 euro po kilogramu.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

”Unatoč vrućinama, rajčica sada naveliko zrije i zato joj je takva cijena. Znamo da je skuplja u odnosu na one u trgovačkim centrima, ali tamo je uglavnom riječ o hidroponskoj proizvodnji kojom se ne dobije ta svježina i punoća okusa koju imamo mi”, navodi Piroška.

Po istoj se cijeni prodaju i cherry rajčice na štandu Vladimira Vranješa, dok tikvice i krastavci također koštaju od jednoga do dva eura po kilogramu (malim krastavcima cijena kilograma iznosi 1,5 euro). U konačnici, na jednom štandu čak već ima i makedonskoga grožđa koje se prodaje za četiri (crno) i šest eura po kilogramu (bijelo).

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Usprskos jakim vrućinama, osječka je tržnica ovoga tjedna prepuna ljetnih ponuda svježega voća i povrća po povoljnim cijenama usklađenim s kvalitetom, privlačeći veliki broj kupaca u potrazi za ukusnim sezonskim delicijama. Tamošnja atmosfera tako i dalje ostaje živa i raznovrsna, a ponuda paprika, rajčica i ostaloga povrća izaziva interes i zadovoljstvo među posjetiteljima pije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari