Nova zgrada FERIT-a

Osijek postaje središte znanstvenih istraživanja: 60 milijuna eura za novi centar

FERIT

Potreba za novom zgradom proizlazi iz trenutnih ograničenih prostornih kapaciteta institucije i nedostatka suvremene opreme

U Osijeku bi najesen, točnije u rujnu ili listopadu, trebala započeti izgradnja Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva, projekta vrijednog 60 milijuna eura. Ovaj će centar značajno doprinijeti konkurentnosti u međunarodnim istraživanjima te potaknuti pokretanje novih studijskih programa. Više detalja o izgledu budućeg centra možete pronaći na poveznici.

Prema riječima članova Uprave Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku, projekt se razvija u nekoliko faza od 2016. godine. Nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije, dobivanja potrebnih dozvola te prijave za financiranje kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), trenutno je u tijeku postupak javne nabave za izvođenje radova na izgradnji zgrade.

Dekan FERIT-a Tomislav Matić istaknuo je da će Centar kao nova ustrojbena jedinica Fakulteta biti smješten na sveučilišnom kampusu. Potreba za novom zgradom proizlazi iz trenutnih ograničenih prostornih kapaciteta institucije i nedostatka suvremene opreme.

Planira se izgradnja građevine na pet katova s prizemljem i podrumom, ukupne brutto površine nešto veće od 16,5 tisuća kvadratnih metara. Zgrada će uključivati kongresnu dvoranu i 12 dodatnih dvorana koje će služiti za prezentaciju istraživačkih radova te provođenje nastave na studijskim programima FERIT-a. Također, sadržavat će 55 istraživačkih laboratorija opremljenih najsuvremenijom tehnologijom i opremom, dostupnih istraživačima, studentima i tvrtkama, pojasnio je Matić.

FOTO: FERIT

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari