Kultni osječki simbol

Crveni fićo privremeno uklonjen, saznali smo gdje je i kada se vraća

Ivica Benić/SiB.hr

Obnova će obuhvatiti zamjenu dotrajalih guma te poliranje, prebojavanje i cjelokupno uređenje oštećenih dijelova

U utorak prijepodne legendarni crveni Fićo kao dio jedne od najpoznatijih umjetničkih instalacija koja prikazuje hrvatsku pobjedu nad JNA i srpskim agresorom na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice privremeno je izmješten u radionicu u kojoj će se obnoviti.

Njegova je renovacija dogovorena u suradnji s Odborom za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge te Udrugom HVIDR-a Osijek 91, a obuhvatit će zamjenu dotrajalih guma te poliranje, prebojavanje i cjelokupno uređenje oštećenih dijelova.

”Iako su postavljene kamere na tom dijelu i upute postupanja s Fićom, riječ je o izuzetno prepoznatljivom simbolu grada Osijeka i Domovinskog rata te je normalno da s vremenom dođe do njegova oštećenja. Ovih ćemo ga dana, stoga, vratiti u prvobitno stanje u kakvom je bio kada je tek postavljen 2011. godine”, objašnjava za SiB.hr predsjednik Udruge HVIDR-a Osijek 91 Miljenko Kolobarić, dodavši kako točan financijski iznos obnove nije poznat, no vrlo će vjerojatno biti simboličan.

>> “Hrabri crveni fićo” među 10 svjetskih spomenika koji ostavljaju bez daha

Budući da je 27. lipnja 33. obljetnica gaženja Fiće od strane tenka T-55 JNA, dok se odmah 28. lipnja obilježava Dan osječkih branitelja, u tom se razdoblju obnovljeni Fićo planira vratiti na istu lokaciju, nastavljajući oduševljavati posjetitelje svojim izgledom i povijesnim značajem.

”Fiću svakodnevno posjećuju kako Osječani, tako i turisti, no svakako vjerujemo u to da će navedenom obnovom ovaj hrabri spomenik zasjati u još ljepšem sjaju, i to posve prigodno s obzirom na to da tih dana organiziramo brojne manifestacije poput paljenja svijeća i maratona, a još je 29. lipnja i blagdan sv. Petra i Pavla tijekom kojega Gradska četvrt Gornji grad obilježava svoj crkveni god”, opisuje Kolobarić.

Trenutni izgled umjetničke instalacije ”Fićo gazi tenka!”; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Inače, crveni se Fićo posljednji puta restaurirao prije tri godine, točnije u lipnju 2021. Njegova će sadašnja obnova, osim vraćanja dijela instalacije u njezino prvobitno stanje, spremno dočekati obilježavanje važnih datuma te iznova fascinirati posjetitelje svojim simboličnim značenjem za grad na Dravi. Također, restauracija će zasigurno doprinijeti daljnjem očuvanju kulturnog nasljeđa i trajnosti ovog iznimno prepoznatljivog spomenika.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari