Upitan datum otvorenja Avenue Mall-a?

Premda se koristi više od 35 godina, njome su prošle stotine vozila, a na njezinu raskrižju s Mandićevom ulicom davno je postavljen semafor, zemljišne knjige kažu da cesta koja vodi do danas gotovo završenog Avenue Malla nije – cesta.

Stručne službe i političke strukture Grada Osijeka te predstavnici investitora, GTC grupe, iscrpili su sve mogućnosti, no našli su se pred zidom – vrijeme je da se u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa oko parcele potrebne za gradnju raskrižja pristupne ceste Avenue Malla s Ulicom sv. L.B. Mandića uključi država. U suprotnom, otvorenje centra vrijednog 60-ak milijuna eura koja bi ovom kraju trebao osigurati gotovo 600 novih radnih mjesta mogla bi biti odgođeno na – neodređeno vrijeme.
Zaključak je to ovotjednog sastanka održanog na incijativu gradonačelnika Krešimira Bubala, a na kojemu su se, uz predstavnike GTC-a predvođene zamjenicom direktora Nevenkom Zečević, okupili predstavnici Županije, državni tajnik Ministarstva gospodarstva Robert Markt, odvjetnica Kajetana Šepera te izaslanici veleposlanstva Poljske. Osnovni problemi su neusklađenost gruntovnice i katastra te činjenica da je Šeper odbio sve ponude Grada i GTC-a.

Još jednom pozivamo sve nadležne državne institucije da pomognu. Uz sve napore došli smo pred zid, a ako se ne riješi pitanje Šepera, realizaciju ovog projekta mogli bismo čekati jako dugo. Naglašavam kako ova gradska uprava ni u jednom trenutku nije kočila projekt GTC-a, dapače, na sve zahtjeve smo brzo reagirali, što možda najbolje oslikava činjenica da su potrebne dozvole uglavnom izdane istog dana kada je stigla sva potrebna dokumentacija. Pomagat ćemo i dalje, ovom i svakom drugom projektu koji pomaže rast gospodarstva i osigurava nova radna mjesta, no u ovom su slučaju neke stvari izvan naše domeneporučio je gradonačelnik Bubalo.

Zbog Šeperova zahtjeva za povrat imovine, podsjetimo, na to je područje sud stavio zabranu raspolaganja, što upozoreno je, neće nestati ni nakon parcelacije kojom bi se raskrižje i cesta izdvojili u posebnu česticu. Šeper, pak, izvijestila je njegova odvjetnica, želi suvlasnički dio u naravi i odbija pregovore. Sporne parcele, otkriveno je na sastanku, pogrešno se u zemljišnim knjigama vode od 1960. godine. Voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Osijeku Mirjana Žeravica kaže kako “greška ide otpočetka, nije bila dobra ni površina, ni vlasnik”.
Neusklađenost gruntovnice i katastra potvrdio je i pročelnik osječkog Područnog ureda za katastar Ilija Romić. Te službe predložile su model usklađivanja, no prema njemu Grad bi se morao odreći oko 3.400 kvadrata. “Ne možemo to potpisati, dobit ćemo sutra kaznenu prijavu”, odvratio je Bubalo.

Prije 20-ak dana osobno sam bio kod Mladena Bajića, zamolio ga za pomoć, za potvrdu da to nije kazneno djelo. Rekao je da će to riješiti za 2-3 dana. Još se nije javio”, dodao je dogradonačelnik Ivan Vrdoljak.
Sastanak nije protekao bez tenzija, a upravo Vrdoljak se u jednom trenu osjetio osobno prozvanim.

Ovo nije problem lokalne razine i ne mogu dozvoliti paušalne izjave da Grad ne rješava problem! Svuda sam trčao, kačio se s mnogima kako bih pomogao tom investitoru i ne prihvaćam nikakva prozivanja. Ovo nije politički sastanak, nego mu je cilj rješiti problem. A za to nam je potrebna pomoć državnih tijela”, zaključio je Vrdoljak.


POMOĆ MINISTARSTVA GOSPODARSTVA
Ohrabrujuće su bile riječi državnog tajnika Roberta Markta: “Ministarstvo gospodarstva želi dati obol u rješavanju ovog problema. Zadani vremenski rok očito ćemo morati prekršiti, no bitno je da odgoda bude minimalna”. Usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra, kaže, mora provesti Grad, no dodaje kako će i Ministarstvo zamoliti DORH da u ovom slučaju postupi što je moguće prije. “Subjektivan je problem mišljenje nekadašnjeg vlasnika koji smatra da ima pravo na povrat u naravi. Treba vidjeti s Ministarstvom pravosuđa je li ga moguće obeštetiti putem naknade. Pri javnom natječaju Ministarstvo gospodarstva će maksimalno ubrzati svoju proceduru, te dati mišljenje tako da Grad nema nikakvih dvojbi oko moguće provedbe nadmetanja”, kaže Markt.

PARADOKSI
Jedan u nizu paradoksa je onaj prema kojemu Grad ne može prihvatiti ponudu GTC-a da o svome trošku ili preko EBRD-a obnovi raskrižje pa ga pokloni Gradu (premda Grad ima osigurana sredstva za taj projekt). To je, čini se, protuzakonito. No, zatraženo je novo mišljenje resornog ministarstva, a čini se da će ipak biti moguće pronaći model donacije.

Krešimir Bubalo – gradonačelnik Osijeka
Ova gradska uprava ni u jednom trenutku nije kočila projekt GTC-a
Sporne parcele pogrešno se u zemljišnim knjigama vode od 1960. godine

60milijuna eura vrijedna je investicija u osječki Avenue Mall

Dodajmo ovome da je na ovu temu gradonačelnik Bubalo za sutra sazvao press konferenciju.

TEKST: Mario MIHALJEVIĆ; www.glas-slavonije.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari