Avenue Mall vrata otvara tek za dva mjeseca?!

O problemima izgradnje pristupne ceste za Avenue Mall danas se raspravljalo i na izvanersnoj press konferenciji u Kuhačevoj 9

Gradonačelnik Krešimir Bubalo, predsjednik Gradskoga vijeća Gordan Matković i zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković sa suradnicma održali su danas tiskovnu konferenciju kako bi upoznali medije i javnost o problemima provedbe projekta izgradnje trgovačkog centra Avenue Mall.

Gradonačelnik je otvorio konferenciju podsjetivši kako je Grad Osijek, pored sveučilišnog i prerađivačkog grada, sve više i trgovačko središte, u kojem će samo tijekom ove godine biti otvorena tri velika trgovačka centra: Eurodom, GTC (Avenue Mall) i Portanova.

Predsjednik Gradskoga vijeća istaknuo je kako Grad i sve njegove službe otpočetka pružaju punu potporu ovim projektima koji će osigurati veliki broj novih radnih mjesta, a pored toga i donijeti značajne prihode u gradski Proračun.

Slijedom navedenog, gradonačelnik je naglasio kako je Grad Osijek do ovoga trenutka učinio sve zatraženo, u stručnom i administrativnom smislu, i to u najkraćim mogućim rokovima, kako bi se stvorili uvjeti za otvaranje Avenue Malla.

Zamjenica gradonačelnika pojasnila je kako se na putu realizacije ovog projekta prepriječio problem prilazne ceste bez čijeg rješavanja nije moguće izdati uporabnu dozvolu novom trgovačkom centru. Njena izgradnja zahtjeva rekonstrukciju raskrižja kojim bi se proširio koridor ceste, što je do ovoga trenutka bilo nemoguće zbog dva razloga: prvi je neusklađenost površine na kojoj se nalazi, zbog čega je neophodno provesti parcelaciju, odnosno razriješiti imovinsko – pravne odnose. Drugu prepreku čini problem zabrane raspolaganja ovim zemljištem, koju je postavio vlasnik velikog dijela navedene površine Kajetan Šeper, a budući da je u tijeku sudski postupak, Grad ne može niti otkupiti čestice (iako su u Proračunu Grada za 2011. osigurana sredstva za tu namjenu) koje bi osigurale prolaz pristupnoj cesti.

O dinamici izdavanja svih potrebnih dozvola za izgradnju Avenue Malla, od 2008. do danas, govorio je pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Krunoslav Plečaš, a pravnu stranu problema pojasnila je Jadranka Nikolov, tajnik Grada.

S ovim problemom upoznate su najviše državne razine pa sve do lokalnih, Područnog ureda za katastar i Gruntovnice, a tako i GTC Nekretnine Istok d.o.o. koje su dobivši natječaj, otpočetka preuzele i obvezu usklađenja vezano uz sporno zemljište.

U nizu pokušaja razrješavanja ovog problema zadnji je i pokretanje postupka usklađenja i parcelacije samo potrebnih čestica za pristupnu cestu, koje će inicirati Područni ured za katastar, no i nadalje ostaje problem zabrane raspolaganja prostorom od strane g. Šepera, u čijem razrješavanju Grad očekuje aktivno sudjelovanje nadležnih državnih institucija.

Ukoliko bi se ova dva ključna (i jedina) problema povoljno razriješila, Gradu je potrebno 40 dana za provedbu natječaja za odabir izvođača radova za izgradnju prilazne ceste (od Ulice sv. L.B. Mandića) i još 15-ak za samu izgradnju.

Tekst: Jasenka Mađarević (www.osijek.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari