Terase osječkih kafića radit će do 2 sata?

Ugostitelji okupljeni pod kapom osječkog Udruženja obrtnika upozoravaju na sve teže uvjete poslovanja. Uz brojna parafiskalna davanja najavljeni su im i novi nameti iz Grada, a s druge strane, napominju, nema sluha za zahtjeve koji bi im omogućili veću zaradu.

Ugostitelji okupljeni pod kapom osječkog Udruženja obrtnika upozoravaju na sve teže uvjete poslovanja. Uz brojna parafiskalna davanja najavljeni su im i novi nameti iz Grada, a s druge strane, napominju, nema sluha za zahtjeve koji bi im omogućili veću zaradu.

Josip Mihaljević, predsjednik Sekcije ugostitelja pri Udruženju, ističe kako je u takvim uvjetima gotovo nemoguće pristojno zaraditi.

– Osječki ugostitelji već su dotučeni zabranom pušenja, krizom koja je drastično smanjila potrošnju građana, te brojnim obaveznim davanjima, a uza sve to, čini se, bit ćemo oštećeni zahtjevima Grada vezanim uz korištenje javnih površina ugostiteljskih terasa. Naime, od nas se traži da izrađujemo elaborate o svim instalacijama koje se nalaze u zemlji ispod terasa! Prema procjeni Udruženja, to će ugostitelje stajati oko 3.500 kuna. No, ni tu nije kraj. Uz već postojeću papirologiju i elaborat Gradu se treba dostaviti i kod javnog bilježnika ovjerena izjava da vlasnik ugostiteljskog objekta nije ujedno vlasnik i suvlasnik nekih drugih tvrtki koje imaju dug prema Gradu. Sve je to, u sadašnjim uvjetima, prevelik i nepotreban trošak – kaže Mihaljević.

Osim što iz Sekcije od Grada traže razmatranje odluke vezane uz uvjete postavljanja terasa, planirana je i molba za produženje radnog vremena u ljetnim mjesecima.

Dosta je naših članova, posebno onih u Tvrđi, koji bi na taj način mogli popraviti svoju financijsku situaciju. Tražit ćemo dozvolu za rad četvrtkom, petkom i subotom do 1 ili 2 sata. Ljeti se mladi u večernjima satima okupljaju po gradu i željni su zabave, zašto se ugostiteljima ne bi pružila prilika da na tomu profitiraju – zaključuje Mihaljević.

GRUPNI POPUST ZA DERATIZACIJU

Jedna od obaveza ugostitelja koju nalaže HACCAP pravilno je i redovito provedena deratizacija. Kako je postupak deratizacije mnogim ugostiteljima preskup, oni iz Udruženja obrtnika odlučili su u potrazi za najpovoljnijim izvođačem nastupiti zajedno.

-Nadamo se nekom grupnom popustu. Naime, ugostitelja je u Sekciji 220, tako da ona tvrtka koju angažiramo i dalje može pristojno zaraditi ako nam i snizi cijenu – kaže Mihaljević.

KAMENKO: ELABORATI POTREBNI SAMO ZA ZIMSKE VRTOVE!

Iz Grada kažu da su ugostitelji pogrešno protumačili nove odredbe vezane uz ustupanje javnih površina za ugostiteljsku namjenu.

– Pregled instalacija ispod terasa morat će dostaviti samo ugostitelji koji namjeravaju postaviti zimske vrtove, odnosno terase koje su trajno pričvršćene za površinu. U tu kategoriju ne pripadaju terase na podestima, kakve su zbog zabrane pušenja postale uobičajene u Osijeku – objašnjava Milan Kamenko, pročelnik za komunalu.

Tekst: Ivana Kukić-Solar (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari