Idejno rješenje spomenika crvenom fići

Slika crvenog fiće u borbi  sa velikim tenkom koja je za vrijeme domovinskoga rata obišla cijeli svijet uskoro bi trebala biti uobličena kao spomen obilježje.

Slika crvenog fiće u borbi  sa velikim tenkom koja je za vrijeme Domovinskoga rata obišla cijeli svijet uskoro bi trebala biti uobličena kao spomen obilježje.



Uz grafit Osijek – nepokoreni grad, fićo je zasigurno jedan od najprepoznatljivijih simbola obrane grada Osijeka. Vozač fiće, neustrašivi branitelj Branko Breškić, danas nažalost više nije među nama, ali njegova obitelj dala je pristanak da se spomenik postavi.
Spomenik bi svjetlo dana trebao ugledati 27. lipnja što je i dan kada je prije 20 godina fićo stao na put tenku i poslao jasnu sliku tadašnjoj JNA koja je paradirala ulicama grada.

Fićo je simbol otpora građana Osijeka pred agresorom. Fićo se vrtio na svim TV postajama u svijetu i zahvaljujući i fići agresor je zaustavljen.” – kaže Miljenko Kolobarić, predsjednik gradskog Odbora za branitelje koji je i inicirao postavljanje spomenika.

Razmišljajući što napraviti, postojalo je nekoliko ideja, a na kraju je odlučeno kako će to biti tenk poluzapokan u zemlju sa cijevi prema dolje, a u ovome slučaju fićo će gaziti njega”, dodaje Kolobarić.

Puno je simbolike u tome činu jer pokazuje da jedan mali fićo, koji zapravo predstavlja sve one koji su se borili za Hrvatsku, može pobjediti velikoga agresora.

Spomenik će biti postavljen na uglu Trpimirove i Vukovarske ulice, preko puta Ljepotice, uz Drvljanik.


TEKST: SiB.hr
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari