Grad Osijek pročelja želi obnoviti po uzoru na Ljubljanu

Grad Osijek sprema se ponuditi vlasnicima secesijskih građevina na Europskoj aveniji subvencije kako bi ih potakli na obnovu pročelja.

Kako stanari u zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro nemaju dovoljno novca da ih propisno obnove, grad im u tome želi pomoći – kazao je potpredsjednik Gradskog vijeća, Ivica Završki.
No, tek se trebaju dogovoriti po kojem modelu.

Ne bih bio tako hrabar reći da će u slučaju da vlasnici odbiju obnoviti pročelja, grad Osijek to učiniti samostalno i onda se uknjižiti na nekretninu proporcionalno uloženom novcu – kaže potpredsjednik Gradskog vijeća.
Ostavimo to radnoj skupini pri Gradu Osijeku osnovanoj da o tome odluči, no svakako će izraditi model koji je u skladu sa zakonom i prihvatljiv objema stranama – dodao je Završki. Vremena još ima, no posao nikako neće biti jeftin.

Pročelja secesijskih građevina na Europskoj aveniji posljednji su put obnovljena prije Domovinskog rata. Od tada, tek se priča o obnovi ovih  građevina koje su u brošurama uvijek istaknute kao brend grada. Brend koji pamti puno ljepše dane. Grad Osijek pročelja želi obnoviti po uzoru na Ljubljanu gdje je suradnja stanara i grada dovela do obnove 30-ak pročelja u užem središtu grada.

Život u središtu grada nije bez svoje cijene, a nosi i veliku obvezu ako se živi u ovakvom objektu – naglašava Završki.
Dodajemo ovome kako su ovaj tjedan iz gradske četvrti Gornji grad uputili obvezne prekršajne naloge vlasnicima ruševnih objekata u središtu grada. Iznos na uplatnicama penje se i do 7000 kuna, a to je tek prva ukoliko se na upozorenja i dalje budu oglušivali. Čini se kako se u gradu Osijeku je uklanjanje ruševina u pitanju, nimalo ne šale.

VIDEO:
{youtube}NKe919UOjxo{/youtube}

TEKST: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari