I Slavonci sve manje kupuju povrće zbog straha od zarazne bakterije. Nakon što su iz Njemačke počele stizati alarmantne vijesti o sve više smrtnih slučajeva i sve više oboljelih, prodaja povrća u Hrvatskoj navodno je pala i do 70 posto.
Najpogođeniji su, kako doznajemo trgovački lanci, a kakvo je
stanje na tržnicama provjerio je Josip Dubrović.
Na glavnoj osječkoj tržnici uobičajena prijepodnevna gužva, sa
zadovoljavajućom ponudom i potražnjom i neobičnom novom glavnom
temom razgovora o famoznoj bakteriji ešerikiji koli, koja je u
samo dva tjedna, otkad je epidemija počela u Europi, prodaju
povrća u Hrvatskoj i više nego
prepolovila.
Dogodio nam se, kažu, trgovci, još jedan presedan u novijoj
hrvatskoj povijesti.
Prodavačica Ružica cijenu je krastavcima
spustila s 8 na 6 kuna po kilogramu. Prodaja je, kaže, koliko
toliko, krenula, no kupci su i dalje vrlo skeptični.
Uvoz, koji prelazi sve granice zdravog razuma, nepovjerenje u
inspekcijsku kontrolu hrane i na koncu pomalo nespretna izjava
ministra Petra Čobankovića da zaraženog povrća u Hrvatskoj gotovo
sigurno nema, samo je dodatno raspirila strah od širenja
smrtonosnog soja bakterije, koja je dosad u Europi ubila 22
ljudi, a zaraženo je 2200.
Domaće je domaće, kvalitetno i sigurno i ne bi
trebalo biti nikakvog straha, jednoglasni su i prodavači i kupci,
koji povrće kupuju na tržnici od poznatog proizvođača. Na kraju
krajeva, jesti se mora, kažu.
Inspekcijske su kontrole svakodnevno na tržnici. Obilaze li
trgovačke centre, pitaju se domaći proizvođači, vjerujući da će
iz najnovije afere izaći s puno manjim posljednicama od
konkurencije u marketima.
{youtube}-VBRMGWcwzc{/youtube}
Tekst i video: STV