Pola Donjeg grada jednosmjerno

Tvrtka Rencon dostavila je Gradu svoj prijedlog izmjena u prometnoj regulaciji u Donjem gradu uz koje će taj dio grada dobiti novi kružni tok, a više ulica postaje jednosmjerno.

Prema prijedlogu, Krstova ulica postaje jednosmjerna od raskrižja s Huttlerovom do Sarajevske, i to u smjeru istoka. Crkvena ulica, paralelna s Krstovom, također postaje jednosmjerna, ali u smjeru suprotnom od Krstove, od Sarajevske do Huttlerove. Jednosmjerne će postati i sve ulice koje Crkvena i Krstova presijecaju na potezu od Huttlerove do Sarajevske. Radičevićeva tako postaje jednosmjerna u smjeru sjevera od Krstove do Crkvene, Ulica J.J. Zmaja postaje jednosmjerna prema jugu od Crkvene do Tijardovićeve, Cvjetkova će biti jednosmjerna od Krstove do Kišpatićeve, Petkova od Crkvene do Krstove, a Banova od Krstove do Crkvene.

Novost je i gradnja kružnog toka kojemu će se zasigurno radovati djelatnici Hitne pomoći u Huttlerovoj. Naime, na raskrižju s Vodeničkom nemarno parkirana vozila nerijetko ometaju promet, a gradnjom kružnog toka taj problem odlazi u povijest. Uz gradnju kružnog toka, novost je i jednosmjerno kretanje Gojkovićevom u smjeru zapada.

“Nova regulacija prometa u Donjem gradu planira se provesti tijekom srpnja, a prije nego se krene s radovima potrebno je ishoditi suglasnosti policije i Uprave za ceste za dio projekta koji se odnosi na prometnice kojima oni upravljaju. Kružni tok na raskrižju Huttlerove i Vodeničke ne bi se gradio već bi se izveo montažno. Naime, pripremila bi se asfaltna površina, izvukle horizontalne oznake te postavili fleksibilni stupići ili eventualno ukrasne žardinijere. Prema prijedlogu projektanta, ovo je znatno jeftinija varijanta, svrha je postignuta, a sigurnost sudionika u prometu nije umanjena“, objašnjava Zdravko Orešković, voditelj gradskog Odsjeka za promet.

167 novih znakova

Za novu regulaciju potrebno je postavljanje 167 prometnih znakova vrijednih 62.000 kuna bez stupova i rada. Izmjene u horizontalnoj signalizaciji odradit će se iz sredstava predviđenih za redovno održavanje te ne predstavljaju dodatan izdatak. Očekivani troškovi za novu regulaciju u Donjem gradu su 100.000 kuna, dok će troškovi za izmjene u Retfali, koje se očekuju nakon završetka radova u Donjem gradu, biti nešto veći – 130.000 kuna.

Tekst: Ivan SEKOL (Glas Slavonije)
Ilustracija: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari