Do kraja 2012. bežični internet u cijelom Osijeku

Nakon što su ga najavljivali već nekoliko godina, gradska uprava konačno kreće u realizaciju projekta radno nazvanoga Osijek Wireless, odnosno pokrivanja cijeloga grada bežičnim internetskim signalom.

Razmatraju se dva moguća modela. Prvi model zagovara dogradonačelnik Ivan Vrdoljak, koji je zadužen za provedbu cijeloga projekta. “Pojavila se vrlo ozbiljna opcija da s računalnom tvrtkom CARNet potpišemo ugovor o provlačenju tzv. optičkog ringa, odnosno optičkog kabela po cijelom gradu, kojim bismo povezali sve institucije i ustanove, državna i javna poduzeća, škole, vrtiće, zdravstvene institucije… On bi bio infrastrukturna podloga za uspostavljanje wirelles sustava po cijelom gradu, kojim bi se mogli koristiti svi građani, na bilo kojoj lokaciji“, ističe Vrdoljak. Trasa toga “ringa” već je nacrtana, a u realizaciji toga povezali bi se CARNet, koji bi trebao osigurati polovinu sredstava, e-Hrvatska (10-20 posto potrebnoga novca) i Grad Osijek. “No, problem nam je postojeća DTK mreža, a u idućih nekoliko mjeseci testirat ćemo koliki je njezin kapacitet i koliko ona može podnijeti te što bismo još trebali nadograditi“, dodaje.

Druga je solucija projekt Wireless provesti na tradicionalan način, stvaranjem mreže tzv. hot spotova po gradu, na kojima bi građani pomoću prijenosnih računala mogli “hvatati” internetski priključak. “Nisam pristalica toga jer ne želim da građani moraju ići s laptopima po gradu i loviti mrežu… Ipak, možda ćemo se morati odlučiti za takav model, ako se pokaže da je tehnički puno manje zahtjevan. On je i dva do tri puta jeftiniji jer bismo za prvi model, koji je istina mnogo jači i stabilniji, procjenjujem, morali uložiti dva-tri milijuna kuna iz gradskog proračuna, a u drugom manje od milijun. U svakom slučaju, realizaciju projekta očekujem do kraja iduće, 2012. godine“, zaključio je dogradonačelnik.

[important title=Zašto se čekalo?]”Kao prvo, ne dopuštam da se taj projekt napravi polovično. Ili ćemo ga provesti kako valja ili ga nećemo napraviti! U prve dvije godine nismo imali slobodno niti kune da bismo mogli ući u neki financijski ozbiljniji projekt, odlučili smo se pričekati. Sada smo uspjeli osigurati barem inicijalna sredstva“, odgovara Vrdoljak na pitanje zašto se čekalo s ovim projektom.[/important]

[span class=attention]
Wi-Fi lokacije: Osijek[/span]

TEKST: Tomislav LEVAK (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari