Istražili smo kako o svojim zgradama brinu Grad, Županija i Država



Pročelje Županijske palače na Trgu Ante Starčevića obnovljeno je 2004. godine kada je i postavljena rasvjeta koja noću daje poseban ugođaj na ovoj građevini izgrađenoj 1892. godine. Ova zgrada primjer je kako bi trebale biti uređene i održavane zgrade na središnjem osječkom trgu.

Druga zgrada važna za djelovanje Županije nalazi se u susjednoj Županijskoj ulici. Zgrada Županijske skupštine je najveća klasicistička građevina u Hrvatskoj. Sagrađena je još 1846. prema nacrtu mađarskog arhitekta Nikole Hilde. Pročelje zgrade je u zadovoljavajućem stanju osim što je naružena  s nekoliko škrabotina na doljnjem dijelu zgrade.

Preko puta nalazi se zgrada Hrvatskog narodnog kazališta izgrađena 1866. kao prva kazališna zgrada u unutrašnjosti Hrvatske. Projektant je arhitekt Klausner, a građena je u specifičnom venecijansko-maurskom stilom. Nedavno je zabilježeno otpadanje dijelova pročelja zgrade, pa je intendant Šnajder najavio kako bi iduće godine mogla započeti obnova kazališnog hrama.

U baroknoj Tvrđi točnije u Kuhačevoj ulici nalazi se zgrada Gradskog poglavarstva koja je u zadovoljavajućem stanju. Zgrada je posljednji put obnavaljana 2003. godine kada je radove izvela tvrtka Dom za 929 000 kuna bez PDV-a. Pročelnica odjela za urbanizam i graditeljstvo Branka Andraši kaže kako je pročelje u zadovoljavajućem stanju osim vlage na doljnjem dijelu zgrade koja dolazi iz podrumskih prostorija, no ističe kako je to problem većine starijih zgrada u Osijeku. Također Andraši ističe kako su obnovljene i zgrade u ostale zgrade u kojima su smještene gradske službe, točnije služba za informatiku i geodeziju, te zgrada komunalnog redarstva i odsjeka za promet.

Palača pravde odnosno zgrada Općinskog i Županijskog suda u Osijeku smještena u secesijskoj Europskoj aveniji godinama čezne za obnovom. Ovih dana započeli su radovi na uređenju potkrovlja i krovišta, a već nekoliko godina najavljivana obnova pročelja navodno bi mogla započeti iduće godine. Na zgradi su vidljive ratne rane, a do nedavno je zgradu “krasio” rafalima uništeni hrvatski grb. Podsjetimo kako su 2009. tadašnji gradonačelnik Đapić i ministrica pravosuđa Ana Lovrin potpisali pismo namjere o zajedničkoj obnovi zgrade suda. Tada su radovi procjenjeni na 35 milijuna kuna.

Pored Palače pravde nalaze se još dvije zgrade koje vape za obnovom. Jedna je zgrada Hrvatske pošte koja je izgrađena u secesijskom stilu 1912. godine prema projektu budimpeštanskog arihtekta Ivana Laya. Riječ je o drugoj najvećoj secesijskoj građevini u Hrvatskoj nakon Državnog arhiva u Zagrebu. Nekoliko je puta, doduše stidljivo, najavljivana obnova Poštanske palače, a zadnje izjave govore kako će HP središte Osijek graditi novu zgradu prometne pošte, te bi nakon završetka te investicije na red došla Poštanska palača.

Druga susjedna zgrada Palači pravde je Galerija likovnih umjetnosti koja nije obnavaljana od njezine izgradnje, točnije 120 godina. No, prema riječima ravnatelja Vlastimira Kusika i tome bi trebao doći kraj. O najavi obnove više pogledajte OVDJE.

U istom nizu nalazi se i zgrada Hrvatske gospodarske komore koja je svijetla točka secesijske Europske avenije. Uz odlično pročelje poseban ugođaj noću zgradi daje odlična rasvjeta.

U susjednoj Radićevoj ulici nalazi se zgrada informatičkog i razvojnog centra Osječko-baranjske županije koja je temeljito obnovljena 2006. godine. Riječ je o modernoj građevini u čiju je obnovu i opremanje Županija uložila gotovo 10 milijuna kuna.

Zgrada Zavoda za zdravstveno osiguranje i Zavoda za mirovinsko osiguranje klasičan je primjer socijalističke gradnje. Zgrada nije održavana kao niti okoliš oko zgrade, jer su žardinjere išarane i pune čikova i smeća. Nema najave obnove zgrade.

Susjedna građevina je Dom hrvatske vojske nekadašnji Dom JNA. Zgrada još nosi ratne ožiljke, te joj je potrebna kompletna obnova pročelja kako bi ova velika građevina zasjala u punom sjaju. Nedavno je bila aktulna tema preseljenja Gradske uprave u prostorije Doma HV-a međutim Ministarstvo obrane nije pristalo na prijedlog tadašnje Gradske uprave. Sigurno je da bi tom zamjenom Osijek uložio u obnovu pročelja nove Gradske palače, a ovako ostaje za vidjeti hoće li Ministarstvo skrbiti o svojoj imovini.

Zgrada HEP-a obnovljena je prije nekoliko godina kao i prilaz zgradi, te je sada u zadovoljavajućem stanju.

Tekst i foto: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari