“Mogu” uz pomoć Portanove do nove rampe

Portanova je najveći regionalni trgovački centar istočne regije Hrvatske, a projekt je lokalnog investitora u koji je uloženo 85 milijuna eura. Portanova je svoja vrata otvorila 24.ožujka 2011 godine. Prvi puta za javnost vrata Portanove otvorio je Ivan Prgomet Selak-mladi Osječanin koji je doživio stravičnu nesreću i nažalost završio u kolicima.

Ivan Prgomet Selak je u ljeto 2007. godine nastradao u najtežoj prometnoj nesreći kakve po statistikama preživi manje od deset posto stradalih ljudi, ali u svemu tome imao je divne sreće da mu je u nesreći kralježnica ostala netaknuta. No u tri mjeseca duboke kome zbog mirovanja su se oko njegovih kukova nakupili opsežni kalcifikati, zbog kojih se Ivan ne može ustat i hodati.


Rampa prije donacije

“Stručnjaci na KBC Rebru su mi rekli da operacija sada ne bi bila u potpunosti efikasna, nego je važnije sad da se što više krećem i vježbam. U Osijeku bi mi bilo idealno kada bih mogao zajahati konja na konjičkom i na taj način pospješiti svoj oporavak. Međutim, udruga za terapijskim jahanje konja nema adekvatnu aparaturu da prebaci stopostotnog invalida na konja. Samim time onemogućena mi je rehabilitacija, koja mi je prijeko potrebna” rekao je Ivan Prgomet Selak.

Kako su investitori Portanove osjetljivi na potrebe svoje zajednice odlučili su pomoći svima onima kojima je rehabilitacija potrebna donirajući prijeko potrebnu rampu. Na ovaj način nisu pomogli samo Ivanu, već svima onima kojima je rampa potrebna kako bi mogli imati što bolju rehabilitaciju.

“Zahvaljujemo se Portanovi na donaciji nove rampe za pojahivanje koja će uvelike olakšati osobama s invaliditetom uključivanje u program terapijskog jahanja. Naime, do sada u udruzi Mogu-terapijsko jahanje imali smo, možemo reći improvizaciju rampe, neadekvatnog nagiba, dimenzija, bez zaštitne ograde, uz pomoću koje do sada nepokretne osobe u kolicima nismo mogli staviti na konja. No sa ovom doniranom novom rampom, izrađenoj po standardima Hrvatskog Saveza za terapijsko jahanje maknuta je i ta barijera i pružena je mogućnost terapijskog jahanja i nepokretnim osobama . I zato se još jednom od srca zahvaljujemo u naše ime, u ime naših sadašnjih ali i budućih korisnika na ovoj pruženoj mogućnosti kvalitetnijeg življenja osobama s invaliditetom” izjavila je Mariana Koprivnjak, voditeljica terapijskih programa.

“Prvim pogledom na staru rampu vidljivo je da je ona jednostavno neadekvatna za ono čemu bi trebala služiti. Tako da mogu reći da nam je zaista drago što smo mogli pomoći udruzi “Mogu”, a samim time pomoći svima onima kojima je rehabilitacija prijeko potrebna” rekao je Antun Biloš, direktor trgovačkog centra Portanova.


Rampa nakon donacije

TERAPIJSKO JAHANJE

Terapijsko jahanje predstavlja već desetljećima priznatu i dokazanu metodu pomaganja djeci s posebnim potrebama, fizičkim ili mentalnim poteškoćama, da razviju i poboljšaju svoje vještine, kao i opće fizičko i mentalno zdravlje. Najbolje ga je definirati kao liječenje uz pomoć konja i aktivnosti koje uključuju konje, a cilj mu je postizanje širokog spektra kognitivnih, fizičkih, emocionalnih, mentalnih, društvenih, obrazovnih i bihevioralnih ciljeva u liječenju hendikepirane djece.

Konji su izrazito društvene životinje. Imaju veliku sposobnost percepcije i odražavanja onoga što im govori naš govor tijela. Učenjem kontroliranog i odgovarajućeg ponašanja dijete razvija jedinstvenu povezanost sa životinjom, što uvelike pomaže razvitku samopouzdanja, povjerenja, koncentracije, strpljenja itd. Hod konja ritmički i nježno pomiče tijelo jahača, od čega koristi mogu imati mnoge osobe s nekim fizičkim hendikepom. Kao rezultat često se može primijetiti napredak i poboljšanje u fleksibilnosti tijela, ravnoteži i snazi mišića.

Tekst: Portanova

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari