FOTO: Obnova stare tramvajske stanice

 

Prvi tramvaj, doduše konjski, krenuo je upravo u Osijeku i to 1884. godine, a već 1926. u Osijeku su uvedeni prvi električni tramvaji. Tako je Osijek imao tramvaj puno prije nego mnogi europski i svjetski gradovi.

Otprilike tada krenula je i izgradnja tramvajskih stanica i čekaonica na području grada Osijeka –  bilo je predviđeno nekoliko tipova zidanih tramvajskih stajališta.



Jednostavne konstrukcije s visokim prozorima i tankim ulazima, uz kojih su lijevo desno bile po dvije velike stijenke ispunjene nizovima. Takva izvorna namjerna se djelomično promijenila i preuređena je u novinski kiosk.

Najznačajniju tramvajsku postaju , podignuto neposredno u blizini današnjeg Doma zdravlja projektirao je arhitekt JURAJ DENZLER (1896.- 1981.). Njezina elegantna jednostavna konstrukcija sa dva valjka koje nose tanku armiranobetonsku stropnu konstrukciju, povezana ostakljenom metalnom geometrijskom konstrukcijom, odaje ruku tog iznimnog arhitekta. Nažalost tijekom godina, unatoč povremenim obnovama, stanica je bila uništavana, a njezina posljednja  rekonstrukcija upravo je u tijeku.



“Stara Stanica. Zapuštena, zlostavljana od bontonom neučenih građana grada Osijeka, godinama stoji oronula i napuštena. Pomozite nam da se pobrinemo za nju i vratimo joj stari sjaj. Nek i ona malo živne! Očuvajmo kulturno naslijeđe grada koje nam je ostavljeno. Pomozite nam dragi sugrađani, ali i svi ostali koji imaju želju, da zajedničkim snagama učinimo sve, odnosno da promijenimo onu gore cijev limenu što strši i iz koje se slijeva kiša. Ostalo ne smijemo dirati.”

Apel je to koji se nedavno pojavio na blogu Starastanica.blogspot.com, a nedugo nakon toga Agencija za obnovu Tvrđe krenula je u njezinu potpunu rekonstrukciju. Želja je Agencije stanici vratiti vizualni identitet, ali i njezinu funkciju pa će tako osim stajališta svoje mjesto tu pronaći i info pult. Stajalište više neće biti poplavljeno prilikom svake kiše, a građani će ujedno na tome mjestu, svojevrsnom ulazu u Tvrđu, moći saznati sve informacije o Tvrđi, zgradama i institucijama unutar nje kao i o brojnim događanjima u Tvrđi.

Iz Agencije ujedno apeliraju na sve građane da stanicu čuvaju kako ju ne bi zadesila ista sudbina kao do sada. U obnovu je uloženo 37.000 kuna i ukoliko se stanica bude čuvala uskoro bi mogla postati jedan od prepoznatljivih simbola Tvrđe i grada Osijeka.

VIDEO:



IZVOR:

http://starastanica.blogspot.com/

FOTO:

http://starastanica.blogspot.com/

& ROCKY031 SSC forum

Tekst: SiB.hr
VIDEO: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari