Započela II. etapa projekta obnove Vodenih vrata

Prije nekoliko dana započela je II. etapa istraživanja prostora ispred Vodenih vrata u Tvrđi, u sklopu koje je planirana izrada Projekta obnove pokretnog mosta.

Ovaj dio projekta uključuje (funkcionalnu ili samo prezentacijsku) obnovu podiznog mehanizma i lanaca kao i obnovu dva pristupna mosta preko opkopa linete na njihovim položajima zabilježenima na planu Tvrđe iz 1762.

Radovi na nastavku istraživanja započeli su 15. srpnja 2011. uz odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Osijeku te uz suglasnost Grada Osijeka, a izvode se uz stručni arheološki nadzor Muzeja Slavonije te voditelja projekta istraživanja prof. Zlatka Uzelca.



Prijedlogom Programa nastavka istraživanja i konačne prezentacije prostora kompleksa Vodenih vrata Tvrđe, u III. etapi planira se arhitektonska sanacija i uređenje arhitekture Vodenih vrata, u okviru koje će se urediti vanjsko pročelje i unutrašnjost otvaranjem sada zazidanih vrata prolaza od stražarnice i kazamata.

IV. etapom obuhvaćeno je uređenje partera linete i pristupnih staza, opremanje prostora urbanom opremom, te kao zaseban projekt postavljanje pokazne makete Tvrđe iz najznačajnijeg razdoblja u povijesti gradogradnje.
Radove II. etape Projekta obnove Vodenih vrata obišao je gradonačelnik Krešimir Bubalo zajedno sa suradnicima, ravnateljicom Agencije za obnovu Tvrđe Valerijom Vuković, voditeljem projekta Zlatkom Uzelcem te direktorom Turističke zajednice Grada Osijeka Damirom Macanićem.



Za obilaska radova kod Vodenih vrata, osječki je gradonačelnik Krešimir Bubalo potvrdio i kako će donedavna odbačene topovske cijevi  postati još jedna atrakcija Tvrđe, za što će grad izdvojiti 50 tisuća kuna.
Obnova Vodenih vrata dosad je sufinancirana sa 150 tisuća kuna, a bit će nastavljena i u ovoj godini prema troškovniku koji je u izradi, rekao je Bubalo.
Direktor turističke zajednice Grada Osijeka Damir Macanić najavio je pak kako će posebnim tablama uskoro biti označena ruta legendarnog Sulejmanova mosta.

VIDEO:


Plan revitalizacije Tvrđe (08.12.2011.)

TEKST: Jasenka Mađarević, www.osijek.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari