VIDEO: Rad povjerenstva za osobe s invaliditetom

Grad Osijek prošle je godine donio program osiguranja pristupačnosti za osobe s invaliditetom u gradu Osijeku do 2015. godine, a nakon toga i osnovao povjerenstvo kojemu je cilj dobrobit osoba s invaliditetom i poboljšanje kvalitete njihova života. Iza povjerenstva godinu je dana rada.

U ovoj godini, grad će samo za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju te građevinsko prilagođavanje izdvojiti 120.000 kuna. Obilježena su do sada nova parkirališna mjesta za vozila osoba sa inveliditetom, postavljene ploče s upozorenjima za nesavjesne vozače i horizontalna signalizacija. No, to je samo mali dio onoga na čemu radi povjerenstvo.

Za rješenje problema o kojemu se već godinama govori – mogućnosti ulaska u osječku konkatedralu osobama s invaliditetom. Naime, konkatedrala je zaštićeno kulturno dobro i riješenje može ponuditi jedino uprava za zaštitu kulturne baštine, a što su i učinili.

Jako težak put je osigurati i pristup javnim zgradama, kao što je općinski sud ili pošta.

Država koja je, čini se, daleko od problema pa ju ni brojni dopisi upućeni iz grada do sada nisu ponukali riješiti taj problem. No, povjerenstvo ne odustaje od svojih zamisli – pomoći osobama s invaliditetom. Svjesni su oni, ali moraju biti i drugi, da nagomilane probleme koji nitko nije rješavao godinama, ne mogu niti oni preko noći. No, polako slažu kockice i sigurno je da će razultati doći – prije ili kasnije.

VIDEO:


TEKST I VIDEO: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari