U rujnu završetak obnove Kužnog pila

Za mjesec dana, najkasnije za mjesec i pol, dakle u rujnu, svi će radovi biti završeni i Kužni pil zasjat će novim sjajem, potvrđuje Vlahov.
Tim stručnjaka,u kojemu je uz našeg sugovornika, peteročlana ekipa osječkih kolega, trenutačno mijenjaju stube na spomeniku koje su oštećene u vrijeme Domovinskog rata. “Na samom spomeniku izvode se završni radovi, a ta faza obuhvaća i dotjerivanje detalja”, ističe Vlahov.

Tako će Osječani konačno u rujnu vidjeti u cijelosti svoj omiljeni spomenik, čija restauracija traje više od desetljeća. Rad na ovom zahtjevnom projektu počeo je još 2000. godine, a obuhvaćao je brojne faze od istraživanja stanja spomenika, izvedbe elaborata do restauracije vanjskih skulptura i cijeloga spomenika.
U međuvremenu su Kužni pil u Tvrđi analizirali vodeći svjetski stručnjaci, došlo se do mnogih novih saznanja vezanih uz restauraciju, a pronađene su i pukotine koje su prijetile raspadanjem spomenika. Cijelo vrijeme trajanja radova spomenik je obložen zaštitnim materijalom.



Radovi na restauraciji Kužnog pila počeli su u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, jer u to vrijeme još nije počela rad Restauratorska radionica u Osijeku. Restauratore ne čudi veliko zanimanje Osječana za Kužni pil i njegovu restauraciju, jer riječ je o značajnom objektu za Osijek, regiju, ali i Hrvatsku, koji se nalazi i na novčanici od 200 kuna.

[important title=SPOMENIK SAGRAĐEN 1729. GODINE]
Kužni pil potječe iz 1729. godine, a dala ga je podići Marija-Ana Petraš, kći Stephana von Beckersa i udovica baruna Maksimilijana Petraša, zapovjednika Osijeka. Na vrhu je spomenika kip Svetog Trojstva na oblacima iz kojih izviruju glave anđela. U srednjem su dijelu kipovi zaštitnika protiv kuge: sv. Sebastijana, sv. Roka, sv. Karla Boromejskog, sv. Franje Ksaverskog i sv. Rozalije. Na spomeniku na latinskom piše: “Pod njegovom zaštitom siguran stoji slavni grad Osijek”.[/important]

TEKST: Vesna LATINOVIĆ, Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari