U Zagrebu se u medijskoj tišini gradi najveća i najsuvremenija pekara u ovom dijelu Europe! Njezina je vrijednost čak 35 milijuna eura.
Posve suprotno od ustaljene domaće gospodarske prakse, a u skladu
s poslovnim promišljanjem managementa Mlinara,
lidera na hrvatskom tržištu pekarskih proizvoda,
u Zagrebu se u medijskoj tišini gradi najveća i najsuvremenija
pekara u ovom dijelu Europe! Njezina je vrijednost čak 35
milijuna eura.
Osječka Pekara Kruna 2009. kupila je križevački
Mlinar i od tog trenutka u hrvatskoj pekarskoj industriji
pokrenute su iznimno snažne strukturne promjene koje rezultiraju
novim poslovnim vizijama i novim poimanjem kvalitete.
Kruna i Mlinar u završnim su pripremama za
djelovanje u okrilju zajedničkog brenda –
Mlinar, a nova zagrebačka tvornica kruha je dokaz kako
pekarstvo u nas ima ambicija, ima budućnost i
strategiju.
Glasovi novinari prvi su obišli novu tvornicu.
Na lokaciji Radnička cesta u tijeku su završni građevinski radovi
koji će potrajati još tridesetak dana. No, kako je istovremeno
počela i instalacija pekarskih linija, u Mlinaru su početak iduće
godine odredili rokom za puštanje u rad novog pogona.
Nova Mlinarova pekara, zapravo tvornica za proizvodnju kruha,
peciva i smrznutih pekarskih proizvoda, prvo će vas opčiniti
dimenzijama. Na površini od 33.000 četvornih
metara niknuo je objekt veličine 20.000 četvornih
metara. Projektirao ga je ured osječkog arhitekta
Šilovića, a među 250 radnika koji su angažirani
na radovima ponajviše je, također, slavonskih – iz Gradnje,
Vodovoda, Masse, MD Profila… Naravno, tu je cijeli niz
zagrebačkih tvrtki. Radi se doslovce sve i svuda, i pod zemljom,
i na visini od 14 metara koliko se uzdiže buduća pekara.
Iznenadit će vas, između ostalog, podatkom kako je u objekt
ugrađeno više od 24 kilometra telekomunikacijskih kabela.
– Sve je u redu i radovi teku planiranom dinamikom. Ovdje smo
od lipnja, trenutno nas je tridesetak i radimo na uvođenju
kompletnih strojarskih instalacija – izreferirao nam je
Zdravko Dugalić, inženjer gradilišta Vodovoda
Osijek, kojega smo nakratko od njegovih aktivnosti.
Sljedeće čime objekt pekare fascinira je ozbiljan tehnologijski
iskorak, a potom i impozantni kapaciteti buduće proizvodnje. U
ukupnoj cijeni nove tvornice značajna stavka je vrhunska, zapravo
najsuvremenija pekarska tehnologija koja će biti ugrađena. Upravo
je u tijeku instaliranje najveće peći za proizvodnju
kruha u Hrvatskoj – površine od 150 četvornih metara
(sljedeća po veličini je ona u osječkoj Kruni, nap.a.). Kad počne
proizvodnja, Mlinarova pekara moći će proizvoditi 10.000
štruca kruha na sat, ili pak, 14.000 kroasana za
sat vremena. Ukupna godišnja proizvodnja temelji se na
preradi 14.000 tona brašna. U tvornici će se proizvoditi cijela
paleta proizvoda iz grupe smrznutih pekarskih proizvoda. Privode
se kraju radovi instalacije dviju hladnjača. Veća, s režimom rada
od -18 Celzijevih stupnjeva, imat će kapacitet od čak 2.300
paletnih mjesta.
Sve ovo, dakako, nadilazi sadašnje hrvatske potrebe. No,
Mato Škojo, vlasnik ove pekarske grupacije, koji
je bio domaćin našega posjeta, na pitanje o cilju gradnje
proizvodnog objekta s tolikim kapacitetima ponudio je potpuno
neočekivani odgovor, zapravo ekskluzivnu informaciju.
– Jasno je kako su ovi kapaciteti preveliki za hrvatsko
tržište. No, mi razmišljamo o širenju posla. U završnoj smo fazi
pregovora s nekoliko kupaca i uskoro počinjemo izvoziti smrznuto
lisnato tijesto, burek i pecivo u više zemalja regije. U početku
ćemo izvoziti proizvode iz osječkog proizvodnog pogona, a čim
proradi i zagrebačka tvornica, onda isti posao nastavljamo i
ovdje – naglašava Škojo.
Baš kao što je u gradnji nekadašnjeg Alastora, a potom Hotela
Osijek i Pekare Kruna postavio visoke ciljeve i standarde, tako
su Škojo i poslovodstvo Mlinara, kojemu je na čelu
Dominik Nikolić, odlučili i od Mlinara stvoriti
vrhunski hrvatski pa i regionalni pekarski
brend. Formula uspjeha jasna je kao i do sada.
– Da bismo uspjeli u ovom biznisu, moramo biti konkurentni. A
da bismo bili konkurentni, moramo paralelno ulagati u
proizvodnju, distribuciju i prodaju. Zapravo, moramo biti
najbolji. To je, pojednostavljeno rečeno, naša filozofija
poslovanja – zaključuje Nikolić.
[blockquote]Linije stižu u 67 šlepera
U tijeku je montaža vrijedne pekarske peći za koju u Mlinaru kažu
da je najveća u Hrvatskoj i koja stoji gotovo milijun eura.
Zanimljivo je da će četiri linije peći iz Njemačke biti
dopremljene u čak 67 šlepera.
Proizvodnja kompjutorski upravljana
Istovremeno s početkom rada nove tvornice kruha na Radničkoj
cesti bit će zatvoren Mlinarov stari proizvodni pogon iz 1969. u
Dubravi. Nova tvornica imat će na jednom mjestu silose za brašno
sa skladištem sirovina, više proizvodnih linija za kruh, pecivo i
lisnato tijesto, proizvodnju sendviča, komore za smrzavanje,
hladnjaču za čuvanje proizvoda i poluproizvoda, ali i urede u
koje će preseliti kompletna uprava Mlinara. Cjelokupna
proizvodnja bit će automatizirana i kompjutorski upravljana, te
certificirana prema najstrožim standardima u prehrambenoj
industriji.
Isključivo domaći dobavljači
Grupacija koju čine Kruna i Mlinar ukupno zapošljava 1.400
radnika i vodeća je hrvatska pekarska industrija. U sustavu
trenutačno funkcionira i mreža od 120 specijaliziranih pekarskih
dućana koja će do kraja godine biti proširena za još 20-ak
prodajnih mjesta na području od Crikvenice do Iloka. Najveći dio
proizvodnje kruha, peciva i smrznutih pekarskih proizvoda odvijat
će se u Osijeku i Zagrebu, dok će se u još dvjema pekarama – u
Križevcima i Poreču – proizvoditi dnevno-svježi program. Najveći
dobavljači sirovina isključivo su domaći – Agrokor (Belje, PIK
Vrbovec…), i osječki Meggle.
35 milijuna eura vrijednost je nove
tvornice[/blockquote]
TEKST: Igor MIKULIĆ/Dario KUŠTRO (Glas Slavonije)