Bubalo: Rasvjetni stup nije oglasna ploča!

Sukladno Odluci o komunalnom redu Grad Osijek započeo je s tematskim akcijama kontrole provedbe njenih odredbi. Jedna od njih upravo je "čišćenje" stupova javne rasvjete od različitih nedopuštenih oblika oglašavanja i reklamiranja.

Nakon čišćenja slijede naljepnice upozorenja, a potom i kazne za one koji se ne budu pridržavati upozorenja.

-“Danas najavljujem da će se žestoko kažnjavati svi koji to rade, po propisanim pravilima, za svaki stup za svaki oglas koji bude izvješen na tim stupovima“, poručio je danas gradonačelnik Krešimir Bubalo.

– 19. – 23. rujna akcija u sklopu koje će se nadgledati javne površine na kojima su postavljene skele, zatečen građevinski materijal, reklame bez propisane dozvole;

– 3. – 7. listopada kontrola odlaganje otpada na za to nepredviđenim površinama (tzv. divlje deponije)

– 17. – 21. listopada praćenje provedbe odredbi vezanih za dopuštene površine za šetnju i istrčavanje pasa;

– 24. listopada – 1. studenoga kontrola vantržne prodaje;

a uz to, neprekidno će se voditi briga o zelenim površinama i pratiti nepropisno parkiranjima na njima.

Tema kolegija bili su i financijski problemi u kojima se našla Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka, a nastali nakon velikog neplanskog smanjenja sredstava iz Državnog proračuna za čak 537.000,00 kuna, koje je stupilo na snagu 1. lipnja o.g. Grad Osijek je sukladno svojim proračunskim mogućnostima povećao iznos sufinanciranja za 125.000,00, a ponudit će i druge mogućnosti prevladavanja novonastalog stanja.

Informaciju o stanju sigurnosti na području Grada Osijeka za prvih 6 mjeseci 2011. izložio je predstavnik PU Osječko-baranjske, a gradonačelnik je zatražio posebnu pozornost u praćenju provedbe zakonskih odredbi o prebivalištu i boravištu građana. Razlog tome su učestali slučajevi zlouporabe, odnosno prijave mjesta prebivališta naših sugrađana u mjestima posebne državne skrbi (iako im je stvarno prebivalište grad Osijek), kako bi izbjegli plaćanje gradskih poreza, prireza i koristili veće naknade za prijevoz do radnog mjesta.

Grad je donio odluku i o nekoliko većih financijskih “poteza” – dokapitalizaciji osječkog GPP-a iznosom od 38 milijuna kuna kao i financiranju izgradnje tramvajske pruge u Višnjevcu kreditnim sredstvima u iznosu od 20 milijuna kuna, a uskoro će uslijediti i rekonstrukcija Ulice bana Jelačića u Višnjevcu (zajednički projekt s Osječko-baranjskom županijom).

Usvojena je i lista kandidata za davanje gradskih stanova u najam, na kojoj je 360 sugrađana koji ispunjavaju uvjete, a uskoro će biti objavljena na oglasnim pločama i internetskoj stranici Grada, kao i u sredstvima javnog priopćavanja.

Novom Odlukom o socijalnoj skrbi usklađuju se odredbe sa Zakonom o socijalnoj skrbi, koji je stupio na snagu 1. lipnja 2011., a Grad Osijek kao jedinica lokalne samouprave ističe se daleko iznadprosječnom socijalnom sigurnošću, jer uz 3 propisana osnovna prava osigurava još dodatnih 12 oblika pomoći.

Grad i Hrvatski ferijalni hostelski savez sklopit će Ugovor o partnerstvu kojim će Grad na razdoblje od 35 godina dati na korištenje objekt bivše Vojne pekare na Trgu Vatroslava Lisinskog bb u Tvrđi (poznatiji kao “Caritas”) u kojem će biti otvoren veliki, suvremeno uređeni hostel sa 150 ležajeva

Tekst: Jasenka Mađarević (Osijek.hr)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari