Meso na osječkoj tržnici 20% jeftinije od onog u Zagrebu

Iako je po mnogočemu život u Osijeku skuplji nego u hrvatskoj metropoli, Slavonci se bar mogu pohvaliti da kupuju jeftinije meso koje im je postalo dostupnije od povrća!

U prilog tomu govore podaci internetskog portala www.supermarketi.info čije istraživanje pokazuje kako su mesni artikli na zagrebačkom Dolcu za oko 20 posto skuplji u odnosu prema mesnicama na osječkoj glavnoj tržnici.

Već na prvi pogled vidi se da su cijene mesa peradi i u mesnicama i u trgovinama znatno niže na glavnoj osječkoj tržnici nego na Dolcu. Ako razlike u cijenama uspoređujemo kroz košarice proizvoda, možemo reći da su artikli u mesnicama na zagrebačkom Dolcu skuplji i 20 posto od artikala na glavnoj osječkoj tržnici, dok su cijene piletine čak 30 posto više u ponudi na Dolcu od onih na glavnoj osječkoj tržnici. Najveću razliku u cijenama uočili smo kod junećeg buta koji je u prosjeku u Osijeku jeftiniji za 11 kuna, mljevenog miješanog mesa koje je u Osijeku jeftinije za 15 kuna te pilećeg zabatka koji je u Osijeku jeftiniji za 10 kuna po kilogramu – objašnjava istraživački tim portala supermarketi.info.

Da je jeftinije obitelj nahraniti mesom nego zdravim povrćem zna gotovo svaka osječka domaćica koja se trudi spojiti kraj s krajem svakog mjeseca.

Kilogram svinjetine za gulaš kupim za 27 kuna, nekada i manje. Napravim ga na kratkom saftu, s tijestom kao prilogom, i evo ukusnog ručka za dvije odrasle osobe i dva tinejdžera! Za taj novac ne bih mogla povrćem nahraniti svoju obitelj ni u snovima, a da ona bude iole zadovoljna onime što je posluženo”, priča Osječanka Mirta Nakić koju smo zatekli na glavnoj tržnici.

S njom se slaže i suprug Marijan, no dodaje: “Negativne posljedice činjenice da je sada meso, posebno svinjetina, zbog pristupačne cijene postalo glavna namirnica na stolovima građana pokazat će se već za koju godinu. Crveno meso nije najzdravije, poznato je da svinjetina u većim količinama loše utječe na krvožilni sustav. Kao i da jeftino meso peradi koje kupujemo nema veze sa zdravom prehranom”.


Tekst: Ivana KUKIĆ SOLAR (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari