Uplaćen komunalni doprinos, uskoro počinje gradnja tvornice etanola!

ICM inc., američki investitori tvornice etanola koja će se, sada je to nedvojbeno, graditi na području Slobodne zone Osijek, uplatili su obvezni dio komunalnog doprinosa te resornom ministarstvu dostavili i posljednji potrebni dokument za izdavanje potvrde glavnog projekta (građevinske dozvole).


Izdavanje građevinske dozvole za ovaj, kako za Osijek tako i cijelu regiju, iznimno bitan projekt (riječ je o najvećoj greenfield investiciji u proizvodnju u Osijeku od osamostaljenja RH) očekuje se sljedećeg tjedna. Riječ je o investiciji od 110 milijuna eura, a tvornici će godišnje biti potrebno približno 450.000 tona kukuruza. Uz 50 do 70 stalno zaposlenih, trebala bi osigurati posao za još tisuću kooperanata. Osječka tvornica će biti 121. tvornica u vlasništvu te tvrtke (čiji je vlasnik patentirao takav način proizvodnje), a investitori najavljuju da će to biti njihova tehnološki najmodernija tvornica.

Svjesna značaja projekta, i gradska uprava je cijeli projekt operativno pratila, donoseći pri tome niz mjera kako bi se osigurala realizacija te investicije. Gradsko vijeće, primjerice, krajem prošle godine dalo je suglasnost na zamjenu nekretnina s RH na području na kojem će biti izgrađena tvornica etanola. Posljednja mjera došla je na prijedlog gradonačelnika Krešimira Bubala – izmjenom Odluke o komunalnom doprinosu uvedena je peta zona sa znatno nižom cijenom komunalnog doprinosa upravo s ciljem “otvaranja vrata” investitorima. Danas je to tvornica etanola, sutra možda i neki drugi. Poznato je, naime, da su se gradski čelnici nedavno uz predstavnike ICM inc., sastali i s predstavnicima tvrtke CHS Renewable Fuels, jedne od sto najvećih tvrtki u SAD-u.

TEKST: M.Mihaljević, Glas Slavonije
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari