Bruxelles: Open Days 2011

Peti put zaredom izaslanstva Grada Osijeka i OBŽ-a, predvođena gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i zamjenikom župana Željkom Kraljičkom, sudjeluju u manifestaciji "Open Days 2011" u Bruxellesu.

Peti put zaredom izaslanstva Grada Osijeka i OBŽ-a, predvođena gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i zamjenikom župana Željkom Kraljičkom, sudjeluju u manifestaciji “Open Days 2011” u Bruxellesu.

Riječ je o najvećem godišnjem okupljanju europskih gradova i regija, a ove godine Open Days 2011 okuplja 206 regija i gradova, iz 27 zemalja članica i 8 zemalja nečlanica EU-a. Gradovi i regije organizirani su u 23 regionalna partnerstva te će svoj doprinos dati s 24 radionice. Do sada se na Open Days 2011 registriralo 5500 sudionika,a ukupno je organizirano 110 Open Days seminara na kojima će govoriti 700 govornika. Značajno je naglasiti da s ograničenim sredstvima s kojima raspolažemo, uspijevamo ostvariti iznimne rezultate posredstvom ureda u Bruxellesu i naše RRA SiB, sa sjedištem u Osijeku.

Oni upućeniji znaju da brojne druge regije koriste naša znanja i iskustva (medijski natpisi koji su prezentirali rad naše RRA SiB kao jedne od najuspješnijih u HR, što se da zaključiti prema statističkim podatcima o uspješnosti poslovanja pojedinačnih Agencija ovog tipa u HR). Naša znanja i iskustva traže i partneri i agencije izvan granica HR, najviše u državama u neposrednom okruženju, npr. prije nekog vremena za pomoć su nam se obratili iz Vojvodine, ali često i zbog dobrih referenci koje imamo, recimo predstavnicima raznih struktura iz Bosne i Hercegovine, Kosova i dr.

Grad Osijek sa svojim institucijama do sada je aktivno sudjelovao u 35 EU projekata ukupne vrijednosti 12.435.192,22 eura, od kojih je 14 završenih međunarodnih EU projekata ukupne vrijednosti 5.408.998,00 eura, a u ovom trenutku imamo i 21 projekt u provedbi ukupne vrijednosti 7.026.194,22 eura te još 4 projekta u fazi evaluacije ukupne vrijednosti 4.388.422,27 eura.

Isto tako, daleko smo otišli i u pripremi projekata za strukturne fondove, tako npr. naš Vodovod zajedno s RRA SiB priprema projekt pročišćivača otpadnih voda i kolektora u vrijednosti 60 milijuna eura. Sve gradske tvrtke i institucije redovno se javljaju, uz pomoć RRA SiB, na sve objavljene EU natječaje i više se ne može objaviti niti jedan EU natječaj a da naše institucije aktivno ne sudjeluju.

Isto tako aktivno smo uključeni u izradu županijske strategije (među čijim se projektima nalaze i značajni projekti Grada Osijeka). Postoji čitav niz aktivnosti koje naš Ured provodi. Ono što možemo izdvojiti od dosadašnjih značajnih uspjeha je: s talijanskim partnerima (Friuli Venecia Julija) potaknuli smo raspravu u EU Parlamentu na temu ambrozije, sada pratimo zbivanja na tom području i moguće je da povučemo i sredstva EU za rješavanje toga problema. Isto tako smo posredstvom našeg Ureda i RRA ubacili Hrvatsku na ljestvicu minski ugroženih područja u Europi (tada nam je u tom procseu pomogao tadašnji EU parlamentarac, a današnji aktualni predsjednik Mađarske Pal Schmitt). Zahvaljujući činjenici da smo sada uvršteni na popis zemalja u dokumentu EU pod nazivom “Smjernice o protuminskim aktivnostima Europske unije 2008.-2013.” danas možemo prijavljivati projekte na EU fondove i tražiti pomoć direktno za razminiranje, što prije nije bilo moguće. Ove godine na temu razminiranja upriličen je sastanak s predstavnicima Vojne Kraljevske akademije Belgije s kojima smo uspješno izradili i prijavili projekt na natječaj FP7 ukupne vrijednosti 14,9 milijuna eura.

Bruxelleski ured Grada i Županije sudjelovat će na manifestaciji OPEN DAYS 2011. u okviru teme vezane uz teritorijalnu suradnju. Naziv konglomerata u kojem sudjeluje jest Alps-Adriatic Regions & Universities 4 Knowledge Society ili Alpsko-jadranske regije i sveučilišta za društvo znanja. Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje omogućila je osječkom Sveučilištu J. J. Strossmayera da bude prvo hrvatsko sveučilište koje će se predstaviti u Bruxellesu. Rektorica Gordana Kralik predstavila je naše sveučilište istaknuvši usvajanje znanja, stjecanje vještina i informacijske tehnologije kao bitne odrednice našeg obrazovanja, kao i važnu ulogu koju ima razvoj Tehnološkog parka kao dobar primjer sinergije Grada, Županije i Sveučilišta.

Na ovogodišnjoj manifestaciji “Open Days” odlučili smo se za opsežniju turističku prezentaciju grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ovo predstavljanje proveli smo u suradnji s HTZ-om, a svoje viđenje turizma u našem kraju predstavio je i renomirani turistički novinar Paul Vandemore, a brojni gosti mogli su kušati i naše izvorne delicije, kao što je slavonski kulen te kušati naša vina. Kao posljedica sustavnog rada turizam u našem gradu ove godine bilježi znatan rast te će povećanje ove godine ako ostane na ovoj razini iznositi 12-16%, dok je npr. povećanje na državnoj razini 3%.

Od drugih ovogodišnjih aktivnosti, osim već tradicionalnog sudjelovanja na službenom otvaranju manifestacije “Open Days 2011” možemo izdvojiti sastanke s veleposlanicima Grigićem i Baričevićem te radni sastanak s gradonačelnikom talijanskog Cagligarija koji je u EU parlamentu, a koji je izrazio interes za najmom prostora u sklopu našeg Ureda u Bruxellesu za potrebe talijanske Udruge gradova. Ujedno je ovaj sastanak bio prigoda za razgovor o mogućnosti uspostavljanja gospodarske suradnje s talijanskim gradovima. Osim toga jedan od primarnih zadataka je i ove godine bio uspostavljanje kontakata i suradnje s drugim uredima. Tako smo ove godine kao gosti bili prisutni i na otvaranju ureda Predstavništva Autonomne pokrajine Vojvodine u Bruxellesu.

TEKST: Blaženka Alerić, www.osijek.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari