20. obljetnica ustroja 130. brigade HV (program proslave)

130. brigada Hrvatske vojske formirana je 25.listopada 1991. temeljem zapovijedi načelnika GS OSRH,ista se popunjava iz Uprave i Ureda za obranu Osijek. Već sutradan 26.10.Zapovjedništvo brigade smješta se u Osnovnu školu u selu Gorjani odakle kreće ratni put brigade.


Tijekom dva dana popunjeno je Zapovjedništvo brigade,1pb. i podstožerne postrojbe. Već 27.10.brigada prima prvu operativnu zapovijed,kojom u njen sastav ulazi i 4.pješačka bojna 106.br. Hv (Čepinska bojna).

Zadaća brigade bila je izvršiti žurnu popunu ljudstvom i materijalno tehničkim sredstvima,zaposjesti crtu bojišnice koja se protezala južnom stranom grada Osijeka i mjesta Antunovac,Ernestinovo,Laslovo.



Posebnu uspješnu ulogu imali su Inženjeci 130.brigade u proljeće 1992. predvođeni Načelnikom Inženjerije Zlatkom Dernaj prvi u Hrvatskoj počeli su razminiranje. Uspješno je razminirano 9.000 hektara poljoprivrednih površina IPK Osijek i vraćeno za svrhu proizvodnje hrane, očišćeno i razminirano selo Ivanovac sa kompletnim atarom ,sjeverna i južna trasa dalekovoda prema TF Ernestinovo, vojni poligon “Lug”,čuveni “C” poligon i drugo. Sa pojedinih razminiranih tabli skidani su usjevi koji se zbog ratnih djelovanja nisu uspjeli skinuti u jesen ’91.

Također treba istaknuti i izlaženje posebnog biltena 130.brigade pod ratnim geslom “TU SMO TU ĆEMO I OSTATI”,koji je služio za dizanje morala i ratnog elana vojnika brigade.

Brigadom su uspješno zapovijedali pukovnici Nikola Huđin i od kraja’91. Živko Mijić. Stožer brigade bio je sastavljen od visoko obrazovanih pričuvnih časnika, dr.znanosti,profesora, liječnika,inžinjera ,tako da je zapovjedništvo brigade bilo zaista intelektualno impresivno na što smo također ponosni,a koji su dali veliki doprinos u obrani svoga grada.

Proslava 20.obljetnice ustroja 130.brigade HV ,kao jednom od važnih dana u novijoj povijesti grada Osijeka, posebno će se svečano obilježiti kako i dolikuje pobjedničkoj vojsci u Domovinskom ratu za iskazano junaštvo, hrabrost svih pripadnika brigade i veliki doprinos u obrani grada Osijeka i stvaranju Hrvatske države.


Program proslave 20.godišnjice ustroja 130.Osječke brigade Hrvatske vojske:

1. Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje pripadnike brigade i Domovinu u konkatedrali Sv.Petra i Pavla, 25 listopada 2011.

2. Svečano polaganje vijenaca za poginule branitelje kod Spomen obilježja braniteljima u Antunovcu, Laslovu, Ernestinovu, Vladislavcima, Vuki i Čepinu dana 25 listopada 2011.od 9 h.

3. Svečanost otkrivanja spomen ploče na OŠ “Gorjani” u selu Gorjani gdje je ustrojeno Zapovjedništvo i odakle je započeo ratni put 130. brigade HV ,26.10.2011.u 12:30 sati.Svečanost će uveličati KUD “Gorjanac” i Zbor OŠ “Gorjani”.

4. Polaganje vijenaca poginulim braniteljima kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Slobode u Osijeku ,27.10.2011. u 11 sati.

5. Svečana akademija 20. godišnjice ustroja 130.brigade HV u plavoj dvorani Doma Hrvatske vojske u Osijeku 27.10.2011. u 12 sati uz prigodan program.

6. Otvorenje Izložbe ratnih fotografija “Tu smo,tu ćemo i ostati” u Domu HV u 13 sati.

7. Veliki domoljubni humanitarni koncert u sportskoj dvorani “Gradski vrt” 28.10.2011. u 20:30 h na kojem nastupaju Marijan Ban i Diktatori, Dado Topić & Zvučni Zid, grupa Kit Karson i mlada pjevačica Mia Kordić.


PRESS KONFERENCIJA Promocije proslave 20.godišnjice ustroja 130.br. HV održati će se u Hotelu “Osijek”(kavana u prizemlju) u četvrtak, 13.listopada 2011. sa početkom u 11:00 sati.


Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari