FOTO: Tržnicu će pokretati solarna energija – ušteda gotovo 300 000 kuna godišnje

Nakon dvije godine čekanja tvrtka osječka Tržica u suradnji s firmom Emax Osijek, koja je pobijedila na javnome natječaju, krenula je u postavljanje solarnih kolektora.

Građani Osijeka posljednjih su dana mogli primijetiti određene radove na krovu središnje osječke tržnice. Naime, nakon dvije godine čekanja tvrtka Emax Osijek, koja je pobijedila na javnome natječaju, krenula je u postavljanje solarnih kolektora.

Posao je to vrijedan nešto manje od milijun kuna, a za 15-ak dana cijeli sustav krenuti će u rad, a sami sustav uključivati će 48 solarnih kolektora što je zamjena za 58 bojlera koji su do sada koristili za zagrijavanje sanitarne vode. Korist od samoga projekta je višestruka, a najvažnije je kako će sami zakupci na Tržnici, prije svih mesnice, a zatim i ostali lokali, godišnje štedjeti oko 60000 kuna.

“Prije dvije godine osmislili smo tada za mnoge luckasti projekt, a danas možemo reći kako će ovaj sustav Tržnici pomoći da godišnje uštedi 300 – 400 tisuća kilovat sati godišnje, odnosno prevedeno u novce, oko 300 000 kuna godišnje. Prema tome povrat investicije očekujemo već kroz 3 godine,” rekao nam je Željko Krivić, direktor Tržnice Osijek.

Poznato je kako je sunčeva energija najčišći oblik proizvodnje energije, a područje Slavonije i Baranje izuzetno je pogodno za ovakve sustave. Potencijal solarne energije u našim krajevima iznosi od 1100 do 1300 kWh/m2 , odnosno prosječno više od 2000 sunčanih sati godišnje.

Uz same kolektore koji su svima vidljivi Krivić kaže kako će postaviti i dodatni sustavi koji će se koristiti za dogrijavanje (kotao na pelet te toplinska pumpa tzv. dizalica), dok će se sav višak energije preusmjeriti u sustav grijanja.

Ujedno biti će to i ogledni primjer, a ukoliko se pokaže kako uistinu koristan putokaz za ostale subjekte u našoj regiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Posebice se to odnosi na javne subjekte poput sportskih dvorana koji bi na taj način mogle ostvariti značajne uštede. Ukoliko se žele baviti ovakvim projektima bitno je naglasiti kako je zbog složene procedure za projekt ovakvoga tipa, samo za osiguravanje svih potrebnih dozvola i dokumentacije, potrebno i više od godinu dana. S obzirom da je u zemljama Europske unije trend korištenje obnovljivih izvora energije, a neke zemlje poput Njemačke postavljaju to kao nacionalni interes, za očekivati je kako će se i u Hrvatskoj procedura znatno pojednostavniti sa liberalizacijom tržišta energetike i ulaskom Hrvatske u EU.

Tekst i foto: T. Maltašić/SiB.hr

   
  

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari