FOTO: Uskoro izgradnja novog Građevinskog fakulteta

Nova zgrada Građevinskog fakulteta i buduća Sveučilišna knjižnica dva su velika objekta ukupno vrijedna oko 200 milijuna kuna, koja će se sljedeća graditi u sklopu kapitalnog projekta sveučilišnog campusa.

Nova zgrada Građevinskog fakulteta i buduća Sveučilišna knjižnica dva su velika objekta ukupno vrijedna oko 200 milijuna kuna, koja će se sljedeća graditi u sklopu kapitalnog projekta sveučilišnog campusa.

Rudolf Emert, prorektor osječkog Sveučilišta za strategiju razvoja i prostorno planiranje, koji vodi projekt campusa, naglašava kako je već sve pripremljeno za početak izgradnje Građevinskog fakulteta.
Idejni i izvedbeni projekt su napravljeni i dobili su sve predviđene dozvole, a kao najpovoljnijeg izvođača na javnom natječaju izabrali smo osječku tvrtku Gradnja. Izabrani su i nadzor i koordinatori pa tijekom studenoga očekujemo polaganje temeljnog kamena za taj objekt. Radovi će se provoditi u tri faze, a rok za završetak prve, vrijedne oko 35 milijuna kuna, jest dvije godine“, najavljuje Emert.


Slijedi druga faza vrijedna približno 20 milijuna kuna (trajanje oko godinu dana), a i za nju su sredstva već osigurana.
Treća faza, prema procjenama, stajat će također 35 milijuna kuna. Konačan završetak ovisi o tome koliko brzo ćemo uspjeti osigurati sredstva, a to planiramo učiniti većinom preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, djelomice i iz europskih fondova.
Dakle, ukupan projekt Građevinskog fakulteta, neto korisne površine od 9.300 kvadrata, koji bi trebao udomiti i budući studij arhitekture, stajat će otprilike 90 milijuna kuna. Očekujemo da bismo ga mogli završiti 2016. godine”, dodaje prorektor.

Što se tiče Sveučilišne knjižnice, završena su arheološka istraživanja, a na njezinoj lokaciji, tvrdi, nisu pronađeni nikakvi vrijedni nalazi.
Sukladno tome, očekujemo da konzervatori izdaju rješenje i zeleno svjetlo. Nakon toga raspisat ćemo natječaje za idejni i izvedbeni projekt Knjižnice površine oko 11 tisuća četvornih metara, koja će imati i podzemne garaže. Vjerujemo da će njezina gradnja u praksi početi 2013. godine, a završiti 2014. ili 2015. godine. Za nju smo već osigurali oko 100 milijuna kuna, ali gradnja garaža mogla bi poskupiti projekt pa bismo dodatni novac tražili u sklopu treće faze campusa”, zaključuje Emert.

Uskoro preseljenje odjela za biologiju i kemiju u campus

Prorektor je naglasio kako se u projektu campusa vrijednog oko milijardu kuna, upravo privodi kraju druga faza. Tako se ovih dana završava opremanje pokućstvom obnovljenih zgrada Umjetničke akademije te novih prostorija dvaju sveučilišnih odjela, za biologiju i kemiju.
To ćemo završiti tijekom studenoga i u tim prostorima krenut će redovita nastava. Odlaskom Odjela za biologiju iz bivše vojarne ‘Gaj’, otvorit će se prostor za širenje odjela za fiziku i matematiku. Preseljenjem Odjela za kemiju u Tvrđi će se proširiti Prehrambeno-tehnološki fakultet”, naveo je Emert.

[important title=]
Tlocrtna mu je površina 3225 m2 (100 x 30 m), a ukupna građevinska bruto površina 11.095 m2.Sastoji se od podruma, suterena, prizemlja i tri kata. Zgrada je projektirana za 7 zavoda te ima 70 kabineta i 3 laboratorija (za materijale, eksperimentalnu mehaniku i konstrukcije te hidrauliku i hidrotehniku), prostore za nastavu, knjižnicu, studentske prostore, zajedničke sadržaje te pomoćne i tehničke prostorije. U podrumu i dijelu suterena predviđeni su laboratoriji, prikazi arheološkog nalazišta i tehnički prostori, u prizemlju (na kosoj plohi) predavaonice, knjižnica i fakultetska aula, na prvom katu administrativni i izložbeni prostori, na drugom predavaonice i kabineti, otvorena učionica, vrtovi i studentski sadržaji, a crtaonica, kabineti, kantina i garsonijere na trećem katu.[/important]


Glavna je značajka novoga fakulteta njegova nosiva konstrukcija (projektant Damir Klečina, dipl. ing. građ., iz Fibre d.o.o. iz Osijeka) koju čini pet visokostijenih uzdužnih armiranobetonskih nosača koji su perforirani tako da premošćuju ili stvaraju veze među prostorima, a međusobno su povezani armiranobetonskim stropnim pločama s gredama ili bez njih.
Na sjevernom dijelu zgrade nema arheoloških nalaza pa će tu biti ukopan podrum i suteren, a arheološki nalazi (otisci rimske ceste s drenažom i ostacima građevina) bit će predstavljeni u zgradi djelomičnom rekonstrukcijom i uređenjem ploha za pristup i kretanje posjetilaca.

TEKST: Glas Slavonije



Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari