FOTO: Idejno rješenje tramvajske pruge kroz Višnjevac

Obnova Ulice bana Jelačića u Višnjevcu značit će kompletnu transformaciju glavne ulice koja će dobiti novu cestu, pješačke i biciklističke staze i dugo očekivane tramvajske tračnice.

Obnova Ulice bana Jelačića u Višnjevcu značit će kompletnu transformaciju glavne ulice koja će dobiti novu cestu, pješačke i biciklističke staze i dugo očekivane tramvajske tračnice.

Projekt dovršava tvrtka Rencon, a praktički konačnu verziju najznačajnije investicije najavljene za iduću godinu prezentirao nam je glavni projektant Denis Šimenić. Zahtjevan i složen projekt predviđa izgradnju tri kružna toka, čime se na ključnim mjestima uklanja lijevo skretanje koje je do sada nerijetko ometalo promet. Kružni tokovi pravit će se na skretanju prema osnovnoj školi Višnjevac, kod trgovine u centru Višnjevca te specifični elipsasti kružni tok kod Ulice kralja Tomislava. Također, dijelom će se izmjestiti tramvajska pruga prije ulaska u Višnjevac, čime će se stvoriti preduvjeti za izgradnju kružnog toka na složenoj petlji gdje zapadna obilaznica prelazi preko Strossmayerove ulice.

Lokacijska dozvola ishodit će se za cijelu dionicu dugu 2.410 metara, ali sama izgradnja bit će podijeljena u dvije faze. U prvoj fazi tramvajske tračnice će se postaviti do centra Višnjevca, a dužina novih tračnica je 1.300 metara u jednom smjeru. Procijenjeni troškovi izgradnje prve faze su 35 do 40 milijuna kuna, a donose tri nova para tramvajskih stajališta – objašnjava glavni projektant Šimenić.

Važno je istaknuti da je zacjevljenje oborinskih kanala i uklanjanje platana preduvjet za početak radova jer široka stabla velikih i teških grana onemogućuju izgradnju instalacija za tramvaj te novu javnu rasvjetu. Višnjevčani mogu očekivati kompletnu transformaciju i na dijelu od centra Višnjevca prema zapadu gdje će se napraviti manja servisna cesta s parkirališnim mjestima kojom će stanari prilaziti kućama, a njome će se i odrediti mjesta na kojima se vozila uključuju u promet te stati na kraj divljem parkiranju na zelenim površinama.

U drugoj fazi tramvajske tračnice polagat će se do Dalmatinske ulice u Josipovcu, a ta dionica donosi nova dva para tramvajskih stajališta. Možda i najznačajnija novost je kompletna transformacija prostora gdje kanal “Crni fok” prolazi ispod ceste. Kanal će biti zacijevljen, hortikulturno uređen te će napokon ponuditi pješačku i biciklističku komunikaciju preko kanala. Cijelom dužinom zahvata izgradit će se i biciklistička staza, cesta će biti široka 7,1 metar s jednom trakom za svaki smjer, a u zonama okretišta tramvaja bit će postavljeni nosači za bicikle, te izvedeni manji terminali za prihvat putnika s autobusnih linija.

2.410 metara bit će dugačka nova dionica pruge

35 – 40 milijuna kuna procijenjeni su troškovi prve faze

Tekst: Ivan Sekol (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari