Podzemni kontejneri na Trgu Slobode za čišći centar grada

Rekonstrukcija Trga slobode prema mnogočemu jedinstven je projekt u Osijeku, a nastajanju jednog od takvih detalja koji jamči kvalitetan krajnji "proizvod", prolaznici su svjedočili proteklih dana.

U podzemlje trga, naime, ugrađen je četverodjelni (za četiri vrste otpada) kontejner. Prvi je to podzemni kontejner u ovom dijelu Hrvatske (postoje u Splitu, Šibeniku, Korčuli i Hvaru), a osim praktične namjene (razvrstavanje otpada), imat će i estetsku komponentu. “Sve je smješteno u zemlji osim samih ‘kutija’ u koje se ubacuje otpad.

Pogledajte: FOTO – Idejno rješenje Trga Slobode

Vrlo je praktičan, estetski i higijenski prihvatljiv, te bi trebao spriječiti širenje mirisa. Uz pravilno pražnjenje, ne može se dogoditi da bude pretrpan”, pojašnjava arhitekt Predrag Rechner. Ugrađen je u tzv. dvorištu Kapucinskog samostana, a još jedan, dvodijelni, bit će smješten kod 12-katnice na trgu. “Riječ je o svojevrsnom pilot-projektu, no preporučio bih da takve kontejnere ugrađujemo na više mjesta u gradu, posebice kod škola. Time bi djecu od malih nogu educirali o važnosti soritiranja otpada, te potakli građane da prihvate tu ideju.

Bez kulture života, naime, i najmoderniji su uređaji bezvrijedni”, poručuje Rechner. Ugledni arhitekt još jednom moli građane za strpljenje i povjerenje. “Još se mnogo toga ne vidi, no uvjeren sam da će, kako pojedine faze budu završavale, biti jako zadovoljni”, zaključuje.

Tekst: M.Mi. (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari