Zbog norovirusa u Osijeku niz malih malih epidemija

Osnovna škola u Popovači nije jedino mjesto na kojemu je otkriven norovirus, a zbog čega je ta ustanova bila zatvorena nekoliko dana.

Starački domovi i bolnice, slažu se stručnjaci Zavoda za javno
zdravstvo Osječko-baranjske županije, mjesta su gdje norovirus
cirkulira neprestano, a da ga je na osječkom području bilo
posljednjih mjeseci čak i u malim epidemijama potvrdila je
Dubravka Vuković, mikrobiolog osječkog ZZJZ-a.

Nije ništa čudno da se jedna skupina ljudi zarazi i to zbog
prijenosa pomoću prljavih ruku. Taj virus cirkulira u našoj
populaciji i pronađen je nebrojeno puta, no bez velikih
posljedica. Jaslice, vojarne, škole i na prvome mjestu bolnice i
starački domovi mjesta su gdje ga neizbježno ima jer se prenosi
brzo s kratkom kliničkom slikom koju je potrebno dokazati što
prije
”, upozorava dr. Vuković, dodajući da norovirus neće
prouzročiti tešku kliničku sliku, a manifestira se problemima
koji traju oko 48 sati i iskazuju se proljevom, mučninom i slabim
općim stanjem.

Osim toga što prolazi sam od sebe, virus se neće širiti dalje ako
se poduzmu potrebne mjere poput dezinfekcije, što je u Popovači
žurno učinjeno. I dok je zbog takvih razloga moguće odgoditi
nastavu, smještaj starih osoba u neke druge prostore radi
dezinfekcije složen je postupak. No, s obzirom na činjenicu da ga
u spomenutim ustanovama ima, dezinfekcija je nužna i izvediva.

Najprije treba oboljele smjestiti u jednu sobu i izolirati
ih. Ostali dio odjela potrebno je očistiti i svakako postrožiti
mjere osobne higijene štićenika domova, ali i zdravstvenih
djelatnika. Temeljito čišćenje prostorija može biti problem, no
ne treba ga zanemariti
”, upozorava dr. Vuković.

Vrtići su sigurni: Obroci stižu iz centralne kuhinje

Ni originalno zapakiran proizvod kupljen u prodavaonici nije
moguće donijeti kao obrok u Centar za predškolski odgoj.
Zdravstvena voditeljica Silvija Nikić naglašava da je Centar u
sustavu HASAAP te da se kontrola hrane provodi redovito. “Upravo
zato ne prihvaćamo želje roditelja da sami nose hranu u vrtiće.
Naše servirke imaju zaštitnu odjeću, hranu poslužuju prema svim
pravilima, a i sam put hrane od centralne kuhinje do vrtića
strogo je kontroliran”, pojasnila je Nikić.

[blockquote]Što je norovirus?
Norovirus se smatra najznačajnijim uzročnikom virusnih proljeva u
odraslih i drugim uzročnikom virusnih proljeva u djece (nakon
rotavirusa). Prouzročuje upalu želuca, tankog i debelog crijeva.
Do kontaminacije hrane može doći direktnim kontaktom s rukama
zaražene osobe na kojima se nalaze čestice norovirusa ili preko
zraka. Čest prijenosnik u epidemijama su tekući dodaci hrani
(dresing za salatu i glazura na kolaču), jer omogućuju virusu da
se ravnomjerno rasporedi na veliku količinu hrane.
Poseban rizik predstavljaju oboljele osobe koje rade s hranom i
mogu prouzročiti epidemiju u restoranima, domovima za starije
osobe, bolnicama, školama, kampovima, brodovima, pri obiteljskim
slavljima. Prilikom infekcije javljaju se mučnina, povraćanje
i/ili vodenasti proljevi bez primjesa krvi, praćeni grčevima u
trbuhu. Kod nekih oboljelih javljaju se i glavobolja, povišena
temperatura i bolovi u mišićima. Simptomi obično traju jedan do
dva dana, ali za to kratko vrijeme ljudi se osjećaju jako
bolesnima. Glavna komplikacija je dehidracija, pa je kod osoba
koje ne mogu uzimati tekućinu na usta potrebna nadoknada putem
infuzije. Simptomi obično počinju 24 do 48 sati nakon zaraze, a
mogu se javiti i već nakon 12 sati.
48 sati traju zdravstveni problemi izazvani
norovirusom
Dr. Dubravka Vuković, mikrobiolog ZZJZ-a: “Taj virus cirkulira u
našoj populaciji i pronađen je nebrojeno puta, no bez velikih
posljedica”.[/blockquote]


Marija MIHELIĆ  (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari