Ivan Vrdoljak: Izgledno je da ću biti ministar graditeljstva

Osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak (HNS), izgledno je, broji posljednje dane u Kuhačevoj 9 prije preseljenja u Banske dvore. Jučer nam je potvrdio kako bi uskoro mogao preuzeti dužnost ministra graditeljstva.


– Sad je to već jedna ozbilja opcija. Naravno, zadnju će riječ reći premijer Zoran Milanović kada bude iznio sastav svoga kabineta. HNS je tu vrlo kooperativan i lijepo se dogovaramo. No, to je trenutačno jedna od najizglednijih opcija – kaže Vrdoljak.
Koliko je izgledna ta opcija dobro okriva i činjenica da je, na novinarsko pitanje o planovima ako dođe na čelo Ministarstva graditeljstva, imao spreman odgovor.
Na neki sam način nasljednik posla Radimira Čačića, s obzirom na to da je graditeljstvo bilo u njegovu ministarstvu 2000.-03. godine. Graditeljstvo je logistika svim investicijama Ministarstva gospodarstva i mjerama Vlade koje ćemo donijeti u prvih godinu dana. Zakon o legalizaciji je takav da nitko ništa nije mogao legalizirati, te moramo brzo riješiti nužne izmjene zakona i podzakonske akte.

Moramo ponovno pokrenuti projekt poticane stanogradnje. Osobno ću se zalagati za pokretanje projekta rekonstrukcije svih javnih objekata po principu energetske efikasnosti i održivog razvoja – kao što smo to napravili u OŠ Lj. Gaja, na taj način želimo obnoviti sve škole u Osijeku i cijeloj državi. Mora se ubrzati izdavanje dozvola i komunikacija s lokalnom samoupravom, a ne da se odgovor Ministarstva čeka po nekoliko mjeseci – govori Vrdoljak.

Posebnu pozornost, pak, poklonit će dovršetku prometnog koridora 5C.
Koridor 5C će se sigurno dovršiti, to osobno garantiram. Bez obzira na to što ova Vlada nije potpisala ugovor za gradnju ceste od mosta kod Osijeka do mađarske granice, taj projekt nećemo ni zaustaviti ni odgoditi. U ovom mandatu koridor 5C bit će izgrađen od mađarske do granice s BiH. Kad ga spojimo s budimpeštanskom autocestom, i promet će porasti”, kaže Vrdoljak.

Dvije i pol godine rada u aktualnoj osječkoj gradskoj upravi ocjenjuje – odličnim. Bilo je, kaže, jako teško prvih godinu dana, bilo je mnogo teških odluka (“Nikada nisam nikoga otpustio, u privatnom poslu sam uvijek zapošljavao”), no s današnjim odmakom i pogledom na promjenu načina rada uprave i gradskog sustava, sretan je, kaže, što je bio dio tih pozitivnih promjena.

“Mogu samo pohvaliti sve ono što sam doživio surađujući s Krešom, Danijelom i svima ostalima”, zaključio je osječki dogradonačelnik na odlasku.

[important title=Nema sukoba u koaliciji]
Vrdoljak demantira tvrdnje da je uzrok sukoba unutar Kukuriku koalicije. “Jako dobro funkcioniram s premijerom Milanovićem i svim članovima buduće vlade. Da postoji nešto loše, vjerojatno bih saznao. Nema nikakvog sukoba. Nismo mi potpisali koalicijski sporazum 20 dana prije izbora. Godinama se sastajemo, razgovaramo i zajedno pišemo projekte i planove. Ne mogu se dogoditi iznenađenja, ucjene ili nešto drugo”, poručuje predsjednik Središnjeg odbora HNS-a.[/important]

[important title=Više posla za Danijelu Lovoković i Dražena Alerića]
Budući da je neposredno izabran, Vrdoljaka nitko neće zamijeniti na dužnosti zamjenika gradonačelnika. “Moje dužnosti većim će dijelom preuzeti Danijela Lovoković i Dražen Alerić”, kaže. Na opservaciju da će Osijek nakon mnogo godina dobiti ministra, odgovara kako neće propustiti priliku “da se to vidi u svakoj ulici, u svakoj četvrti”. “Zbog iskustva iz gradske uprave, znam što nam treba, gdje Vlada može pomoći i namjeravam to iskoristiti”, kaže. Potvrđuje kako će sa sobom “povući” i dio osječke ekipe.[/important]

[important title=BUBALO: Očekujem bolju suradnju sa Zagrebom]
Sigurno da mi je žao što gubim bliskog suradnika u Gradu, no dobivamo kvalitetnog čovjeka više u Zagrebu. Bitno nam je da realiziramo projekte, a za nekoliko bitnih potrebna nam je suradnja Vlade. Prije svega kada govorimo o HŽ-u. Očekujem da se ono što predložimo realizira mnogo lakše i brže nego prije. Očekujem da ćemo iz Zagreba osiguravati više sredstava, da prepoznaju projekte koje neki prije nisu prepoznavali – kaže osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.[/important]

VIDEO:

TEKST:Mario MIHALJEVIĆ

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari