Drava sve niža, što će otkriti?

I dok se većina stanovnika Slavonije i Baranje vrlo živo prisjeća poplava koje su prošle i pretprošle godine uzrokovale brojne probleme ne samo poljoprivrednicima već i ostalim građanima, ova će godina ostati zapamćena po velikoj suši.

Posebno je to vidljivo na rijekama Dravi i Dunavu na kojima se posljednjih dana bilježe iznimno niski vodostaji.

Posljednjih nekoliko godina u našem se dijelu zemlje izmjenjuju ekstremijedne godine svjedoci smo dramatičnim obranama od poplava, a već iduće sušama i niskim vodostajima. Sušna je bila i ova godina, a posebno je to vidljivo posljednjih dana kada je vodostaj Drave kod Osijeka bio ispod minus 130 centimetara.

Na Dunavu kod Batine, pak vodostaji se prate duže nego u Osijeku, tako da je povijesni minimum tamo zabilježen još davne 1909.-e, kada je bio čak metar i pol niži nego ovih dana.

U Hrvatskim vodama kažu kako im puno veći problem predstavljaju visoki vodostaji, a u ovo vrijeme niskih vodostaja mogu se posvetiti drugim poslovima. No, niska Drava problem predstavlja brodarima kojima je 2011.-a bila najteža u posljednjih dvadeset godina. Kada će se vodostaji dvaju rijeka vratiti u normalu, još uvijek nije poznato, kao ni hoće li proljeće i ljeto iduće godine ponovno donijeti poplave.



Tekst i video
: STV
Foto: SiB.hr arhiva


Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari