Bundeva hokkaido podrijetlom je iz zemlje
izlazećega sunca, ali se sve više uzgaja i u slavonsko-baranjskim
povrtnjacima.
Okrugla, narančasta, puna vitamina i minerala, mirisna i
svježa, slatka i ne deblja – bundeva hokkaido.
Može se kuhati, pirjati, peći, pripremiti kao juhu, salatu,
varivo, upotrijebiti u pudinzima, kolačima, tortama,
savijačama…. Odlična je namirnica u dijetama, izvrsna za osobe
osjetljivoga želudca i bubrega. Preporuča se kod reumatskih
oboljenja, upale mokraćnih putova, bolesti prostate i bolesti
probavnoga sustava. Unatoč svom tom bogatstvu u ovom narančastom
plodu, hokkaido je, kao i sve ostale bundeve, prilično
zapostavljena namirnica.
Na žalost, uglavnom se bundeve koriste kao hrana za svinje. Ipak,
ne i ova hokaido, jer je prilično skupa i kilogram stoji
12 kuna. No, na zdravlju ne treba
štedjeti.
To je jedna od posljednjih povrtnica koja se i u ovo zimsko
vrijeme može pronaći svježa. Ne traži posebne uvjete za čuvanje,
kao ni za uzgoj.
Tekst i video: STV
Foto: taftstreetrealty.com