Osijek će biti uljepšan za 130 milijuna kuna

Grad će ove godine u gradnju i održavanje komunalnih objekata uložiti 130 milijuna kuna. Drugim riječima, četvrtinu ovogodišnjeg proračuna, vrijednog gotovo 495 milijuna kuna.

Unatoč činjenici da nam predstoji restriktivna godina s znatno smanjenim prihodima, planiraju se uložiti značajna sredstva u gradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukure“, kaže pročelnik za komunalno gospodarstvo Milan Kamenko. Konkretnije, nešto više od 82 milijuna kuna uložit će se gradnju, a sav prihod od komunalne naknade (oko 45 milijuna kuna) u održavanje.

Gradnja objekata podijeljena je u nekoliko segmenata, ovisno o vrsti (uglavnom namjenskih) proračunskih prihoda. Tako će se očekivanih 17,2 milijuna na ime komunalnih doprinosa uložiti u završetak započetih projekata, zatim biciklističke staze (milijun kuna), prometne površine i parkirališta (3 milijuna), rasvjetu (2 milijuna), ležeće policajce i sigurnost u prometu (600.000), gradnju pješačko-biciklističke staze na južnoj strani Strossmayerove (dva milijuna) te u nerazvrstane ceste (4 milijuna).

“Najznačajni projekti u ovom dijelu su uređenje Jelačićeve ulice u Višnjevcu, okoliša oko Eurodoma s gradnjom spojne ceste Istarska-Trpimirova te rekonstrukciju Vinogradske. Ta tri projeka vrijedna su gotovo 3 milijuna kuna“, dodaje Kamenko. Od izvanproračunskih korisnika, prvenstveno Fonda za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost, očekuje se oko 3,5 milijuna kuna. Iz tih sredstava planiraju se sanirati svi deponiji u gradu (Sarvaš, Nemetin, Filipovica i divlja odlagališta), a posebno su značajni projekti energetski efikasne rasvjete “teški” 1,7 milijuna kuna.

U sustav otvorene kanalske mreže uložit će se 900.000 kn od vodnog doprinosa. Ovaj program čine još tzv. sredstva razvoja vezana uz cijenu odvoza otpada. Riječ o 3,1 milijun kuna koji će se uložiti u projekte vezane za zaštitu okolišta, pri čemu se izdvajaju dovršetak kompostane te Zeleni otok/reciklažno dvorište na Jugu.
Milijun i pol kuna bit će potrebno za nabavu dodatnih 10.000 plavih kanti. Toliki iznos trebao bi i uplatiti Eurodom za gradnju nedostajućih parkirališnih mjesta u Istarskoj, Kralja Zvonimira i Vijencu I. Meštrovića. Treba dodati i 20 milijuna (oko kojih 17,5 više nisu prihodi proračuna, no njima upravlja Grad), koji se ulažu u sustav vodoopskrbe i odvonje.

Osim 82 milijuna za gradnju i 45 milijuna za održavanje, postoji i cijeli niz malih komunalnih projekata iz prioriteta GČ i MO. Riječ je o ulaganjima od bar tri milijuna kuna, čime dolazimo do toga da će ove godine grad biti uljepšan za 130 milijuna kuna. Vjerujem da će građani to na kraju godine vidjeti i prepoznati – zaključuje Kamenko.

[blockquote]Pruga iz kredita

Od dobivenog kredita, za komunalnu infrastrukturu u 2012. uložit će se 36,6 milijuna kuna, od čega najveći dio za gradnju tramvajske pruge kroz Višnjevac (predviđena vrijednost radova je oko 20 milijuna kuna), Trg slobode, trg na Jugu 2 te uređenje parka Zrinjevac – ističe pročelnik Kamenko.

Osijek 2012: Trg Slobode, Trg Jug 2, Srednjika, Tvornica Etanola, Zrinjevac…

Održavanje

Očekuje se kako će se ove godine na ime komunalne naknade u gradsku blagajnu sliti oko 45,2 milijuna kuna, koji će u cijelosti biti uloženi u održavanje komunalnog sustava. Za održavanje čistoće izdvojeno je 8,2, a zelenih površina i parkova 9,9 milijuna kuna. Oko 7,5 milijuna kuna stoji struja za javnu rasvjetu (“Pokraj toga ulažemo još 3,2 milijuna za održavanje. Doslovno smo ugasili mrak na području grada”, dodaje Kamenko). Pojačavaju se aktivnosti na održavanju dječjih igrališta i komunalne opreme (1,2 milijuna), što je i razumljivo s obzirom na to da predstoje velike proljetne pripreme za ocjenu stanja u gradu u borbi za Zlatni cvijet Europe. Po milijun kuna ulaže se u održavanje sustava oborinske odvodnje, vertikalnu prometnu signalizaciju i zimsku službu, 2,5 milijuna u održavanje nerazvrstanih cesta, pješačkih i biciklističkih površina, 700.000 za semafore te još 2,15 milijuna za vatrogasnu zajednicu.

17,2 milijuna kuna očekivani je prihod od komunalnih doprinosa u 2012. godini

3,5 milijuna kuna namijenjeno je za sanaciju deponija i divljih odlagališta[/blockquote]

Tekst: Mario MIHALJEVIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari