Kamenko: Čim uredimo travnjak, moramo ga ograditi, slijede bespoštedne kazne

Zbog višegodišnjeg nesavjesnog parkiranja dio javnih površina u Osijeku izgubio je status zelene površine, a tek ozelenjene površine devastiraju vozači automobila i kamiona.





Iako su komunalni redari lani evidentirali oko tisuću prekršaja parkiranja vozila na javnim zelenim površinama ili tristotinjak manje nego 2010., ne zaslužujemo odličnu ocjenu iz prometne kulture jer zasigurno ima dva puta više prekršaja počinjenih noću i vikendom. Ove godine slijedi udarna akcija zaštite zelenih površina i nasada! Osijek očekuje dolazak prestižne europske komisije za nagradu ‘Zeleni cvijet Europe‘ i sve ćemo učiniti u sprječavanju devastacije jer Osječani ovu nagradu zaslužuju“, najavljuje Milan Kamenko, pročelnik gradskog Upravnog odjela za stambeno-komunalno gospodarstvo i promet.


POGLEDAJTE: OSIJEK među TOP 12 gradove Europe!

Tijekom 2011. zbog parkiranja na zelenim površinama po obavijesti je naplaćeno 62.400 kuna, a prekršajnim nalozima 61.354 kuna, dok je stvarna šteta veća. Sugovornik ističe kako se najčešće uništavaju zelene površine u Divaltovoj, sustavno devastiraju u Strossmayerovoj, dijelu Gundulićeve i u naseljima, poglavito u Ljudevita Posavskog i na Vijencu Petrove gore, ali i u Svačićevoj ulici, Kuhačevoj, Prolazu C. Bende, Vukovarskoj, Ilirskoj, Rokovoj.

Blaga je zima, a na cesti uočavamo blato sa zelenih površina gdje ostaju kolotrazi i ulegnuća. Parkirališnih mjesta je nedovoljno, ali vozačima još uvijek vrijedi pravilo da vozilom moraju doći do ulaza u trgovinu, kuću i na posao, ne birajući gdje ostaviti automobil. Osobno sam veliki protivnik metalnih zelenih ograda, betonskih stupića, cijevi i volio bih dočekati da Osijek ima engleski ili australski izgled otvorenih zelenih površina bez zapreka, no, na žalost, čim uredimo travnjak, moramo ga ograditi. Od siječnja 2011. prekršajna kazna povećana je sa 100 na 300 kuna i u rasponu je do 1.000 kuna za pravnu osobu, a rigorozno kažnjavanje na terenu tek slijedi“, upozorava Kamenko.


[blockquote]Nastavlja se ozelenjavanje

Komunalni redari lani su na vozilima ostavili 892 obavijesti, a pretprošle godine 1.282. Kažnjivo je i parkiranje i zaustavljanje službenog vozila i radnog stroja na zelenoj/zemljanoj površini neoznačenoj prometnim znakom u visini 300-500 kuna, dok odgovorna osoba u pravnoj osobi plaća 200 kuna. Istodobno s borbom sa “zelenim vandalima” Grad nastavlja ozelenjavanje Strossmayerove, Tvrđe, parka Zrinjevac, uredit će paviljon Gradski vrt i ozelenjavati veća osječka naselja. Kotačima “preorane” površine dobit će zeleni izgled. Šteta bi bilo manje da građani dojave u Grad registracijsku oznaku i fotografiraju vozilo prekršitelja.[/blockquote]

Tekst: Nevenka ŠPOLJARIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari